U trendu

Koliko dana smeju da stoje jaja posle Uskrsa: Doktorka dala precizan odgovor

Dešava se da pojedini domaćini i domaćice ranije kupuju jaja za Vaskrs, kako zbog nestašice, tako i zbog poskupljenja. Postavlja se pitanje koliko dugo mogu jaja da stoje, a da se ne pokvare. Specijalista higijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi dr Veroslava Stanković za Prva TV otkrila je pre svega važno gde i od koga kupujemo, kao i koliko su sveža.

„Ako su tvrdo kuvana, a znamo da jesu, to je Uskrs i prvo se jaja kuvaju pa zatim još jednom u prirodnim bojama kako bismo ih ofarbali, znači tvrdo kuvana jaja možemo da čuvamo do 10-ak dana”, istakla je dr Stanković i dodala da posle toga moraju da se bace i ne smeju da se upotrebljavaju za različite salate.

„Ovde govorimo o jajima čije ljuska nije pukla. Takva jaja mogu da se u toku dana čuvaju na nižim temperaturama, u frižiderima, na maksimalnoj temperaturi do 8 stepeni ukoliko se radi u nekim podrumskim prostorijama”, objasnila je dr Veroslava Stanković.

Ona se osvrnula i na uskršnju trpezu i dodala da treba da budemo umereni. Kada je reč o jajima, dr Stanković ističe da ne moramo stalno da jedemo cela jaja.

„Možemo da pojedemo 10-ak jaja ali samo belance“, rekla je za kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.