U trendu

Koliko kriški lubenice je dozvoljeno? Ruska doktorka otkriva gde grešimo

Omiljena poslastica u vrelim letnjim danima mnogima je lubenica – slatka, osvežavajuća sa dosta procenata vode. Idealna za leto! Međutim, većina nas jede lubenicu dok nas stomak ne zaboli. Ruski edokrinolog otkriva koliko je ova navika opasna:

“Misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda sa vitaminima. Na takvoj vodici u međuvremenu dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su se ugojili dok su jeli samo lubenicu. Jedno morate da znate: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovešće do masne degeneracije jetre.”

Takođe, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptin i na hormon pankreasa insulin.

“To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita. To je začarani krug”, tvrdi Zuhra Pavlova, endokrinolog Univerzitetske bolnice u Moskvi.

Jedan komad lubenice obezbeđuje čak 25% dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C je važan za zdrave zube i desni, pomaže u apsorpciji gvožđa, održavanju zdravlja vezivnog tkiva kože, imunološkim funkcijama i zarastanje rana.

Ovaj vitamin sadrži i antioksidante, pa sprečava oštećenje ćelija tako što neutrališe slobodne radikale – molekule za koje se veruje da su povezani sa starenjem i pojavom određenih bolesti. Sve je više dokaza da ljudi koji jedu dovoljno voća i povrća da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za vitaminom C imaju stabilniji krvni pritisak od onih koji ne jedu dovoljno ovih važnih namirnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.