Koliko se vitamina gubi pri kuvanju?

Pri kuvanju hrane (termička obrada) jedan deo vitamina se gubi usled delovanja povišene temperature. Stoga nije na odmet znati kako sačuvati vitamine u toku pripremanja obroka.
Vitamin A
Vitamina A najviše ima u zelenom povrću (brokoli, kupus…), voću, šargarepi, mleku i mlečnim proizvodima. Ovaj vitamin povoljno deluje na: srce, krvne sudove, kosu, zube, vid, kožu i imunitet.
Vitamin A je otporan na temperature i do 120 stepeni Celzijusovih, ali samo ukoliko nije izložen kiseoniku. U prisustvu kiseonika ili rastvoren u mastima, A vitamin se brzo razgrađuje.
Vitamin B1
Nalazi se najviše u kvascu, integralnom hlebu, zrncima žitarica, krompiru, nemasnom svinjskom mesu, mleku i mlečnim proizvodima. Vitamin B1 povoljno deluje na: nerve, koncentraciju i energiju organizma.
Vitamin B1 izdržava temperaturu i do 120 stepeni, dobro se održava u kiseloj sredini, ali je osetljiv na ultravioletno zračenje.
Vitamin B2
Ovaj vitamin organizmu daje snagu i omogućava pravilan rast. Ima ga u zelenom povrću, džigerici, pivskom kvascu, mleku i mlečnim proizvodima.
Vitamin B2 je otporan na visoke temperature, ali je osetljiv na sunčane i ultravioletne zrake. Odupire se oksidaciji, a u kiselinama je stabilan.
Vitamin C
Vitamin C je veoma značajan za zdravlje ljudi: zube, kosu, kosti, imunitet i detoksikaciju organizma. Vitamin C povoljno deluje protiv sledećih bolesti: alergija, astma, anemija, bronhitis, rak, dijabetes, herpes, sinuzitis, uganuća i istegnuća. Najviše ga ima u voću i povrću (šipak, pomorandže, paprika, višnja, ribizla, limun, grejpfurt, kivi, paradajz, kupus, brokoli, krompir…).
Vitamin C je veoma nestabilan vitamin jer se razgrađuje u prisustvu kiseonika i sunčeve svetlosti, a pored toga je veoma osetljiv na povišenu temperaturu. U toku kuvanja povrća ili voća izgubi se oko 60% vitamina C. Treba napomenuti da se dosta vitamina C izgubi ukoliko se dozvoli da voće i povrće uvenu ili se duže vremena čuvaju na sobnoj temperaturi.
Vitamin D
Vitamin D je veoma značajan za razvoj i očuvanje zuba i kostiju, ali i za nervni sistem i mišiće. Ovaj vitamin sprečava rahitis. Njegov nedostatak u organizmu izaziva: nesanicu, nervozu, proliv, grčeve i slabljenje kostiju. Najviše ga ima u sledećim namirnicama: ribe (losos, grgeč), riblje ulje, jaja i maslac.
Vitamin D je veoma otporan na visoke temperature i delovanje vazduha. Ovaj vitamin se rastvara u vodi, a u maslinovom ulju može da se zadrži nekoliko godina.
Zaključak
Iz navedenog se vidi da je većina vitamina otporna na termičku obradu u kuhinji, ali da je vitamin C najnestabilniji. Zato se za dovoljan unos vitamina C u organizam preporučuje sveže voće i povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.