Koliko vode treba da pijete na svoju težinu: Donosimo tačnu tabelu koja će pokazati da li pijete dovoljno

Voda je za organizam isto što i gorivo za automobil

Neophodno je svakodnevno piti dosta vode kako bi organizam funkcionisao kako treba, ali – koliko je to dosta? Izgleda da zavisi od čoveka do čoveka.

Mnogi će reći da je idealna mera 2 litre raspoređene na ceo dan. Neki će je računati u čašama, pri čemu je potrebno popiti 8 čaša dnevno. Ipak, teško je zamisliti da iste potrebe ima neko sa 50 i neko sa 100 kg. Osim od građe i težine, neophodan dnevni unos zavisi i od starosti, pola, opšteg zdravstvenog stanja, dnevne fizičke aktivnosti, ali i od klimatskih uslova. Ne postoji univerzalna količina koja odgovara svim ljudima, ali postoji prosek koji se može uzesti za osnovu – sajt „Minut za mene“ navodi da prosečna odrasla osoba koja živi u umerenoj klimi treba da unese oko 3,7 litara tečnosti ukoliko se radi o muškarcima (što je oko 15 čaša dnevno) i 2,7 litra tečnosti ukoliko se radi o ženama (štoje oko 11 čaša).

Ovde se ne radi o količini vode koju treba popiti dnevno, nego o tome koliko tečnosti treba uneti, a tečnost uzimamo iz raznih izvora. Što se vode tiče, postoje formule koje mogu da odrede vaše individualne potrebe za vodom u zavisnosti od vaših godina, težine, navika…

Evo jedne: Izmerite svoju težinu. Broj kilograma pomnožite sa brojem koji odgovara vašim godinama: ako imate do 30 godina, pomnožite težinu sa 40; ako imate od 30 do 55 godina, pomnožite sa 35; ako ste stariji od 55, pomnožite težinu sa 30. Dobijeni broj podelite sa 226,4 i dobićete koliko čaša vode treba da popijete dnevno. Dakle, na primer, osoba od 70 kilograma i 32 godine starosti trebalo bi da popije 10,8 čaša vode dnevno.

Sajt Edukacija daje još jednu formulu baziranu na težini:  broj kilograma pomnožite sa 2/3 (ili 67 posto) i dobićete koliko vode vam je svakoga dana potrebno. Po toj računici, ako ste teški 60 kilograma, svakoga dana bi trebalo da popijete malo manje od 2 litra vode.

U slučaju da vam matematika nije jača strana, pogledajte tabelu s primerima.

36 kilograma – 1,1 litar vode

45 kilograma – 1,5 litara vode

54 kilograma – 1,8 litara vode

63 kilograma – 2 litra vode

72 kilograma – 2,4 litra vode

81 kilogram – 2,6 litara vode

90 kilograma – 3 litra vode

100 kilograma – 3,25 litara vode

108 kilograma – 3,6 litara vode

118 kilograma – 3,85 litara vode

127 kilograma – 4,1 litar vode

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.