Koristite ih što više: začini koji čiste pluća, poboljšavaju zdravlje i jačaju imunitet

Poznato je da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih materija u organizmu.

Tri začina mogu lako „pročistiti“ pluća osoba koje su pušači, ali i popraviti zdravstveno stanje i ojačati imunitet.

Kurkuma

Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbira poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnonih puteva.

Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i raznih zdravih smutija. Da bi uživali u protivupalnim blagodatima kurkume, pomešajte je s malo crnog bibera.

Beli luk

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Morate ipak imati  na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom.

Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanje koju suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije su pokazale da je i delotvoran pomoćnik u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Đumbir

Krase ga mnoge lekovite karakteristike. On ojačava imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje pušačima, prenosi Kurir.

U poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan pa dnevna doza ne bi trebalo da bude veća od komadića veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.