U trendu

Kraljevska biljka za dušu i telo: Crkva i narod joj pripisuju božansku moć!

Grmoliki bosiljak (Ocimum basilicum) karakterističnog mirisa je začinska, lekovita biljka, koja u mnogim religijama ima poseban značaj.

Potiče iz Indije, a u Evropu su ga doneli monasi u 12. veku. Pravoslavna crkva, hindusi i mnogi drugi narodi pripisuju božansku moć bosiljku.

Postoji verovanje da se na krštenju niko nikada neće prehladiti, bez obzira na doba godine, jer ova biljka ima snažno protivupalno dejstvo.

Zapisi pokazuju da su za to znali još u starom Egiptu. Reč bosiljak potiče od grčke reči basilikon što znači kraljevski ili poštovanje starih kultura zbog njegovog postojanja.

Rimljani su ga poistovećivali sa ljubavlju i odanošću i verovali su da će muškarac zauvek voleti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka, dok je u Indiji bila negovana kao simbol dobrodošlice.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, posebno oni zahvaćeni artritisom.

Bosiljak se koristi protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, kod prehlade, upale uha i bubnih opna, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Savršen začin

Kao začin, bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i štiti je od kvarenja.

Kuvari ga preporučuju kao dodatak jelima od krompira, kukuruza, karfiola i patlidžana.

U mediteranskoj kuhinji sastavni je deo soseva i preliva za jela od testenina.

Osušeni bosiljak je jačeg ukusa od svežeg, pa ga treba dodavati u čorbe i razna druga jela od povrća, poput graška i pasulja, ali i u salate i namaze.

Tradicionalna medicina takođe ceni lekovita svojstva bosiljka. Koristi se protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, a u obliku čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Sok od lišća koristi se protiv prehlade, upale uha i bubnih opna, ali i kao okrepljujuće sredstvo.

Efikasan je i kod upale urinarnog trakta, za otklanjanje nesanice i ublažavanje nervoze, podsticanje apetita.

Čaj od bosiljka svakako treba da piju dojilje, jer on podstiče proizvodnju mleka.

Priprema se tako što se listovi osušene biljke prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji deset minuta. Ovaj napitak može da se pije svaki dan, ali posle osam dana treba napraviti dvonedeljnu pauzu.

Istraživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, posebno oni zahvaćeni artritisom.

Stručnjaci tvrde da listovi ove biljke deluju slično kao i tablete diklofenaka. Eugenol, koji bosiljku daje prepoznatljivu aromu i koji je najzastupljeniji u azijskoj varijanti, ključni je protivupalni sastojak.

Zbog sedativnog dejstva, ne preporučuje se trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.

Moćan antioksidans

Bosiljak ima jaka antioksidativna svojstva, koja štite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Istovremeno, sprečavaju starenje ćelija i nastanak određenih vrsta karcinoma. Beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, jedan je od ključnih antioksidanata, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku, čime štiti srce i krvne sudove.

Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv pojave srčanog udara.

Isparljivo ulje

Slatko aromatični listovi bosiljka sadrže zavidne količine eteričnog ulja, tanina, saponina i gorkih materija. Eterično ulje sadrži estragol, linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani, sprečavajući njihovu reprodukciju.

Zbog ovih svojstava eterično ulje bosiljka je izuzetan prirodni konzervans, a koristi se i u farmaceutskoj industriji, prenose Nezavisne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.