U trendu

Kućna biljna apoteka

Čajevi mogu pomoći prilikom izlečenja mnogih bolesti, kada je laka forma bolesti u pitanju ili je bolest u začetku. I prilikom terapije lekovima i injekcijama čaj može biti dodatno sredstvo u borbi protiv bolesti. Zato u domaćinstvu treba imati stalno po nekoliko vrsta čajeva.
Pored toga što čajevi sadrže dosta lekovitih sastojaka, oni dobro dođu i u borbi protiv vrućine, umora i iscrpljenosti, jer, pored tečnosti, organizmu nadoknađuju potrebne količine vitamina, minerala i drugih sastojaka.
Ostaje da sami procenimo koje sve čajeve treba da imamo u "kućnoj apoteci", pored onih najpoznatijih kao što su: nana, kamilica, majčina dušica, bosiljak, matičnjak, beli slez, hibiskus…
Najbolje je imati zalihe čistih, nezagađenih, osušenih biljaka u posudama u kuhinji. Međutim, teško da svako od nas ima mogućnosti i znanja da izabere, nabere i osuši čiste prirodne sastojke za čaj.
Često nismo sigurni kakve smo biljke nabrali ili kakve smo biljke kupili od nepoznatih ljudi na pijaci, pa je zato najbolje čajeve kupiti od "registrovanih travara" koji se razumeju u biljne vrste i kvalitetne sastojke za čaj. Ukoliko pak nemamo na raspolaganju svog travara, u biljnoj apoteci ili običnoj apoteci mogu se naći potrebni čajevi, a i čajevi iz kesice su dobri za kućne potrebe.
Čajeve treba čuvati u originalnom pakovanju, ali u prostoriji koja je suva, mračna i ne previše topla ili previše hladna. Čajeve ne treba čuvati previše dugo jer posle izvesnog vremena nisu za uporebu. Više puta godišnje treba proveriti mesto gde se čuvaju čajevi i pregledati svaku posudu za čuvanje čaja. Bilje ili čajeve u kojima su se pojavile bubice, crvići, vlaga ili buđ – treba baciti, ili sa posudama (ako su kartonske kutije) ili posude dobro oprati i osušiti.
Pogodne su suve i zatvorene tegle za čuvanje suvog lekovitog bilja, ali bilje treba da je čisto i suvo kako se ne bi pjavila buđ i bilje postalo neupotrebljivo.
Namena pojedinih čajeva
Da bismo vam olakšali izbor čajeva koji su vama i vašoj porodici neophodni, navodimo neke vrste čajeva koje su pogodne protiv pojedinih bolesti i tegoba.
U vitaminsko bilje i čajeve spadaju: šipurak, ribizla, višnja, šumska jagoda, malina, list jagorčevine, list celera, hibiskus.
Protiv nazeba, gripa i groznice dobri su čajevi od: cveta zove, lipe, kamilice i vranilovke. Ovi čajevi deluju dok su topli i mogu se piti sa aspirinom kao dodatak lečenju.
Za smirenje živaca preporučuju se čajevi od: matičnjaka, nane, majčine dušice, bosiljka, ruzmarina i vranilove.
Protiv opekotina pomažu obloge od: zejtina, maslinovog ulja, lanenog semena, kamilice, kantariona ili smesa sastavljena od pomenutih sastojaka.
Kod problema sa organima za varenje savetujemo čajeve od sledećih biljaka: nana, kamilica, matičnjak, kim, morač i anis.
Za ispiranje usta, nosa i disajnih puteva mogu se koristiti čajevi (vodice) od: žalfije, kamilice, lista koprive, list maline, list kupine, list jagode.
Napomena
Napominjemo da se pri upotrebi čajeva (naročito u specijalnim mešavinama) treba konsultovati sa stručnjacima iz tih oblasti ili detaljno proučiti uputstvo priloženo uz mešavinu suvog bilja (čaja). Takođe je veoma važno pitati svog lekara koje čajeve smete koristiti dok ste bolesni, kako čaj i lek ne bi imali suprotna dejstva i kako bi se izbegla eventualna alergija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar