U trendu

Kurkuma štiti mozak i pomaže u očuvanju pamćenja

Aromatični indijski začin kurkuma podstiče širenje matičnih ćelija mozga i može biti ključan u „popravljanju“ mozga obolelih od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera.

Ljubitelji začinjene hrane bolje su zaštićeni od raznih neurodegenerativnih bolesti, poput demencije ili Alchajmera, pokazala je studija nemačkog Instituta za neuronauku i medicinu. Prema njoj, kurkuma je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija, a i pomaže u njihovoj obnovi.

Prema njoj, antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara.

Pri određenim koncentracijama kurkume, proliferacija tih matičnih ćelija veća je za 80 posto, zbog čega neuroni znatno brže sazrevaju.

– Potrebne su nam dalje studije koje bi razotkrile kako to kurkuma deluje, a to bi moglo doprineti u poboljšanju terapija za one obolele od demencije – zaključila je voditeljka studije, dr. Adele Rueger.

Pređašnja istraživanja su pokazala da kurkuma deluje tako da sprečava nakupljanje plaka u venama i omogućava bolji protok kiseonika u mozgu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.