U trendu

Lagali su nas: najkorišćenija namirnica NIJE opasna za srce

Ishrana zdrava za srce prirodno sadrži manje holesterola i može pomoći u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara, kažu istraživači, i dodaju da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Previše holesterola u krvi doprinosi stvaranju gustih, tvrdih naslaga u arterijama, procesa koji je podloga za većinu srčanih bolesti i moždanih udara.

Smanjivanje holesterola u ishrani usredsređivanjem na celokupnu zdravu hranu za srce koja zamenjuje zasićene masti polinezasićenim mastima ostaje dobar savet za održavanje zdravog nivoa LDL koji zatvara arterije, navodi se u naučnom savetu Američkog udruženja za srce.

„Zasićene masti, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima kao što su meso i mlečne masti pune masnoće, treba zameniti polinezasićenim mastima“, rekao je Džo En S. Karson iz „UT Southwestern Medical Center“ u Americi.

„Hrana sa visokim sadržajem šećera i natrijuma (soli) treba da bude ograničena“, rekao je Karson.

Metaanaliza uključena u savetodavna ispitivanja uključivala je randomizirano, kontrolisano, ispitivanje ishrane intervencijama dizajnirana da dokažu uzrok i posledicu.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu „Circulation“, postoji odnos između doze u ishrani i visokog nivo LDL koji zatvara arterije, a zavisi od doze kada je opseg testiranog holesterola u ishrani bio veći od uobičajenog koji se unosi.

Ova veza traje nakon prilagođavanja prehrambenoj masti.

Prema savetima, u ispitivanjima unos jaja nije značajno povezan sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Prema mišljenju istraživača, razumno je jesti jedno jaje dnevno kao deo zdrave ishrane.

„Uzimajući u obzir odnos između ishrane i holesterola ne može da se zanemari to da je većina hrane koja doprinosi holesterolu u ishrani obično bogata zasićenim masnoćama, što je snažno povezano sa povećanim rizikom od visokog nivoa LDL-a“, rekao je Karson.

(Gulf News, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar