U trendu

Lekar upozorio da ne jedete jaja sa ovim namirnicama

Ukolio često jedete jaja, to može pozitivno uticati na vaše zdravlje u smislu jačanja imuniteta, mršavljenja, a ona su i veoma bogate vitaminima, mineralima i proteinima. Jaja sadrže holesterol koji prema istraživanjima ne može negativno uticati na nivo holesterola u organizmu, osim ukoliko se kombinuje sa nekim namirnicama kao što je maslac, majonez ili neke mesne prerađevine.

– Većina zdravih ljudi može pojesti do sedam jaja nedeljno bez povećanja rizika od srčanih bolesti – piše dr. Francisko Lopez Himenez s klinike „Mayo“ i dodaje da ukoliko želite da smanjite rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, treba da jedete manje od sedam dana nedeljno.

Korelacija jaja i dijabetesa

Studija objavljena u „The British Journal of Nutrition“ usesredila se na gotovo 30 godina podataka (od 1991. do 2019.) za otprilike 9 000 odraslih osoba u Kini, gde su slučajevi dijabetesa u stalnom porastu. U konačnici, istraživači su otkrili da oni koji su jeli više od 50 grama dnevno – ili ekvivalentno jedenju jednog jaja dnevno – „imaju povećani rizik od dijabetesa za 60%“. Studija je takođe otkrila da je korelacija između dnevne konzumacije jaja i dijabetesa dublja kod žena nego u muškaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.