U trendu

Lekari kažu da ova dva začina treba dodati u sva jela, neverovatno su korisni

Upala, iako prirodna reakcija organizma, može postati hronična i dovesti do raznih zdravstvenih problema, posebno kako starimo. Na sreću, priroda nudi niz antiinflamatornih začina, od kojih svaki sadrži bioaktivna jedinjenja koja su istraživana zbog svojih moćnih antiinflamatornih svojstava.

Uključivanje ovih začina u ishranu ljudi, posebno onih starijih od 40 godina, može ponuditi brojne zdravstvene beneficije, potencijalno pomoći u upravljanju raznim stanjima.

Đumbir

Poznat po svom prepoznatljivom ukusu i aromatičnim kvalitetima, đumbir nije samo osnovna namirnica u kuhinjama širom sveta, već se može pohvaliti i izvanrednim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za pojedince koji žele da se bore protiv upale i poboljšaju opšte zdravlje.

Đumbir sadrži jedinjenja kao što je gingerol, koja su povezana sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Takođe ima pozitivan efekat na vaš metabolizam, koji ima tendenciju da se usporava kako starite. Đumbir povećava termogenezu vašeg tela, što uzrokuje veću stopu sagorevanja kalorija.

Pored brzog metabolizma, druge prednosti uključuju svojstva stabilizacije šećera u krvi i suzbijanje apetita, što može prirodno ubrzati proces gubitka težine, prenosi Nova.rs.

Kurkuma

Centralno za moćna antiinflamatorna svojstva kurkume je njeno aktivno jedinjenje, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti da modulira inflamatorne puteve u telu.

Začini poput kurkume imaju termogeni efekat na telo i uzrokuju da telo proizvodi više toplote, čime se sagoreva više kalorija. Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti.

Baš kao i đumbir, odličan je za vaš mozak. Kurkumin može pomoći u poboljšanju funkcije mozga smanjenjem oksidativnog stresa.

Bilo da se koriste u kuvanju ili se konzumiraju kao suplementi, ovi začini nude prirodno i holističko sredstvo za podršku zdravijem telu i ublažavanje rizika povezanih sa hroničnom upalom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.