U trendu

Lekari otkrili kako da izlečite mamurluk: Pržena i masna hrana nije na listi

Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lek za mamurluk. Lekari za Dejli Star savetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krompir uvek bolji izbor. Te namirnice pomoći će da se nadoknade izgubljeni elektroliti i povrati snagu.

„Izgubljene elektrolite obično je lako nadoknaditi kroz hranu. Banane su dobar izvor kalijuma, a avokado, orašasti plodovi i slatki krompir magnezijuma. Izbegavajte teško varljivu hranu poput mlečnih proizvoda, rafinisanog šećera i masne hrane“, kažu.

Zato preporučuju da jedete sveže voće, povrće i supe.

„Ako ste izgubili puno tečnosti, a samim time i elektrolita, povraćali ste ili imate proliv, možda bi trebalo da posegnute za napitkom s niskim sadržajem šećera“, dodaju.

Takođe, važno je piti vodu da bi se sprečila dehidracija, ali to neće zaustaviti mamurluk.

„Brzina kojom vaše telo čisti toksine proizvedene konzumiranje alkohola ne može se promeniti. Međutim, voda je još uvek važna za sprečavanje ili smanjenje efekta dehidracije uzrokovane alkoholom. Ispijanje kafe, još alkohola ili jedenje pržene, slane hrane takođe neće pomoći u lečenju mamurluka. Ako ste popili puno alkohola, važno je da pričekate najmanje 48 sati pre nego ponovo krenete da pijete kako biste svom telu dali vremena da se oporavi“, ističu.

Prekomerno opijanje može imati ozbiljne kratkoročne i dugoročne posledice po zdravlje. Kratkoročno može uzrokovati dehidraciju, mučninu, lošu koordinaciju, lošu procenu, proliv, a u ozbiljnijim slučajevima, probleme sa sluhom i vidom, poteškoće s disanjem, nesvesticu, trovanje alkoholom, pa čak i komu.

Dugotrajno opijanje može uzrokovati visoki krvni pritisak, debljanje, probleme sa srcem, oštećenje nerava, oštećenje jetre i crevne probleme, kao i povećati rizik od dijabetesa, a u ozbiljnim slučajevima oštećenje mozga, neplodnost i moždani udar.

„Mnogi kratkoročni efekti prekomjernog opijanja su neizbežni, a mnogi dugoročni efekti su nepovratni pa je najbolje piti umereno“, zaključuje tim lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar