U trendu

Malo ko zna kako izgleda pokvareno jaje, dobro obratite pažnju na jedan detalj

Vrlo često ne pridajemo važnost roku upotrebe jaja koja čuvamo u frižideru. Ako dolaze iz prodavnice, svako pakovanje ima određeni datum koji se mora poštovati.

Jaje kupljeno direktno od uzgajivača neće biti pogodno za konzumaciju kada počne da pluta nakon što je ubačeno u vodu. Signal za pokvareno jaje je i neprijatan miris ili napukla ljuska. Ali takođe možete po ljusci jajeta da vidite da li je ono staro ili sveže. Ako je ljuska hrapava, to znači da je jaje malo starije.

Bakterija salmonele , koja izaziva bolest zvanu salmoneloza, može biti prisutna u ljusci jajeta. Američka FDA procenjuje da 79.000 ljudi pati od trovanja salmonelom svake godine, prenosi  Najžena.

Da biste se zaštitili od salmoneloze, potrebno je pridržavati se sigurnosnih pravila. Jaja su životinjski proizvod koji treba da tretiramo kao sirovo meso. Zato treba dobro da operete ruke svaki put kada dodirnete sirovo jaje. Pravilno skladištenje je takođe važno. Prvo, najbolje je da ih držite u frižideru. Drugo, ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa drugim prehrambenim proizvodima. Takođe je opasna ideja staviti sirova jaja na dasku za sečenje ili kuhinjski pult.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)