U trendu

Mleko od krompira – novi hit u zdravoj ishrani, morate isprobati (video)

Veganski napitak bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, a sa dosta kalcijuma i vitamina D novi je hit među ljubiteljima zdrave ishrane. Reč je o još jednom mleku koje se pravi od voća ili povrća – ovog puta krompira.

Bilo da je u obliku pirea, baren, pržen ili pečen, krompir je poslastica za mnoge. Međutim, poslednjih meseci, ovo povrće sve se češće pominje kao sirovina za pravljenje napitka koji su ljubitelji zdrave ishrane prihvatili širom otvorenih ruku.

U pitanju je mleko koje se pravi od kuvanih krtola, malo začina i, naravno, vode.

Krompirovo mleko je idealna alternativa kravljem, ovčijem i kozijem mleku, ali i biljnim verzijama, jer iako ima izgled i teksturu sličnu drugim „mlečnim napicima“, daleko je održivije od njih.

Za proizvodnju krompirovog mleka potrebno je 56 puta manje vode nego za bademovo mleko, a površina potrebna za uzgoj, na primer, ovsa za dobijanje iste količine napitka dvostruko je veća.

Međutim, krompirovo mleko nije samo „zdravo“ za planetu. Ono je idealno za osetljive osobe jer ne sadrži uobičajene alergene poput mlečnih proizvoda, laktoze, jaja, žitarica, soje i oraha.

U pitanju je veganski napitak, bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, dok obezbeđuje visok nivo kalcijuma i vitamina D.

Kako se pravi mleko od krompira

Za ovaj interesantan napitak potrebne su vam tri šolje (oko 700 mililitara) tople vode, jedan veliki krompir (jedna šolja kockica), jedna kafena kašičica (oko šest mililitara) ekstrakta vanile, četvrtina šolje seckanih badema, malo soli.

Priprema je jednostavna. Krompir se oljušti i prokuva u tri šolje vode uz dodatak soli. Kada je krompir kuvan, presuti ga u blender i dodati tople vode da ukupna količina iznosi četiri šolje. Dodati vanilu i seckane bademe.

Po želji se može zasladiti medom, sirupom od agave ili javorovim sirupom. Dovoljne će biti dve kafene kašičice.

Blendirati pet minuta, procedite kroz gazu ili sličan materijal i mleko od krompira je spremno.

Može se konzumirati mlako ili prohlađeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.