U trendu

Moćni saveznici imuniteta: 8 najboljih antibiotika iz prirode!

Kada nastojimo da sačuvamo svoje zdravlje ili prosto da ojačamo imunitet, često lekove kombinujemo s određenom hranom. Deo te hrane može se kategorizovati i kao najbolji prirodni antibiotici.

U narodnoj medicini u tu svrhu se vekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici. Treba napomenuti da ove namirnice nisu zamena za antibiotike koje nam propisuje lekar. One imaju svojstva antibiotika, ali nikako nisu u istom rangu s medicinskim i ciljano propisanim preparatima, prenose mediji. Mogu da spreče ili ublaže upale i ojačaju imunitet, ali ukoliko se borite s upalom, svakako konsultujte lekara.

1. Beli luk

Dokazano je da hemijska jedinjenja u belom luku, uključujući alicin, pokazuju antibakterijsko delovanje. Beli luk se vekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko delovanje prvi put opisano je sredinom 1800-ih. Ona su najefikasnija kada se beli luk konzumira sirov i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin i takvog ga možemo dodati u sir, umake i slično.

2. Luk

Luk je na našim prostorima najčešći dodatak jelima, a sadrži snažne flavonoide koji deluju poput antibiotika. Da bi se povećala njegova efikasnost, dobro je iseći ga i pustiti da odstoji nekoliko minuta, baš poput belog luka. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

3. Origanovo ulje

Origanovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična jedinjenja. Istraživanja pokazuju da je ulje origana efikasno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete da ga pomešate s vodom ili kokosovim uljem. Ipak, treba biti oprezan jer je reč o vrlo jakom ulju pa nikada ne sme da se koristi više od jedne do dve kapi dnevno i to najviše 14 dana.

4. Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizvelo oko 1 kg meda, pčele moraju da slete na cvet oko 100.000 puta. Pritom treba razlikovati cvetni i šumski med. Cvetni med podstiče od cvetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Dokazano je da med, pre svega cvetni, jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabukovo sirće, dobijeno fermentacijom svežih jabuka, sadrži visok udeo sirćetne i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, a ako vam ne prija ukus jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode, jednostavan način na koji možete da ga unesete jeste dodavanjem u salate.

5. Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno deluje i na probavni sistem. Od njega se najčešće kuva čaj, a može i sveže rendan da se doda u brojna jela. Ipak, imajte na umu da je njegov ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu koju konzumiramo.

7. Ren

Sirovi ren deo je mnogih uskršnjih obroka. a pritom treba imati na umu i sve njegove dobrobiti. Može da pomogne u prevenciji i lečenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. U sastavu rena nalazi se visok udeo sumpora koji dokazano deluje kao antibiotik. Ren učestvuje u eliminaciji parazita iz probavnog sistema, te stimuliše rad imunološkog sistema i povećava nivo belih krvnih zrnaca.

8. Kurkuma

.Egzotična kurkuma ima snažno delovanje na čitav organizam, a može se dodati kao začin u umake, rižoto i brojna druga jela. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva. Može da ublaži simptome gripa i prehlade i da poboljša rad telesnih ćelija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.