U trendu

Najbolje vreme za prvu kafu je ovo, i nije jutro

Kafa ubrzava rad mozga samo u određenim časovima, a to nije rano jutro, upozorila je u intervjuu radiju Sputnjik Tatjana Blohina, istraživač Instituta za više nervnu delatnost i neurofiziologiju Ruske akademije nauka.

Kafa nas drži budnima, povećava koncentraciju i podstiče aktivnost i raspoloženje. Ipak, smatra naučnica, ovo piće ubrzava procese u našem mozgu tako što prevari neke njegove delove.

„Radi ovako, prvo kofein prevari mozak, blokira molekule adenozina koji signaliziraju umor. Zatim povećava koncentraciju neurotransmitera u mozgu: dopamina i serotonina. Oni su delimično odgovorni za tonus, raspoloženje i pokretljivost“, Blohina je objasnila u intervjuu.

Međutim, da bi se postigao efekat toniranja, kafa se mora konzumirati u strogo određeno vreme, nastavlja ona.

„Stručnjaci savetuju da ne pijete kafu u prva dva sata nakon buđenja. Ako odmah popijemo kafu, prekidamo prirodni ritam tela, što može izazvati veću pospanost sledećeg jutra. Manje od sedam sati pre spavanja nije dobro vreme za kafu“, savetuje doktorka.

Na ovaj način, ako ustanete u sedam ujutru i legnete oko ponoći, vaš prozor za konzumaciju kafe trebalo bi da se smanji na period između devet ujutru i pet po podne, naglasila je ona.

Prema istraživanjima, ispijanje do tri šoljice kafe dnevno povezano je sa manjim rizikom od srčanih oboljenja i manjom šansom za razvoj bolesti jetre.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.