U trendu

Najbolji doručak za one sa visokim holesterolom, ova 2 sastojka ga snižavaju

Povišen holesterol je jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti a koje, pak, se ubrajaju u najsmrtonosnije u celom svetu. Ovo se posebno odnosi na „loš“ holesterol (LDL), a njegovim snižavanjem se smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara. Statistike su pokazale da kod pacijenata koji dugo vremena imaju povišene vrednosti ovih masnoća je rizik od razvoja aterosklerotske kardiovaskularne bolesti drastično veći.

Kako sniziti „loš“ holesterol? Ukoliko lekari ne prepišu terapiju, a čak i pored potebe za lekovima, uvek je dobro promeniti ishranu, odnosno iz jelovnika izbaciti namirnice koje podižu vrednosti ovih masnoća. Nutricionisti kažu da postoje tri vrste doručka koji će pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Dijetetičarka Džena Houp ističe da je neophodno da napravite male promene već od jutra, a koje će u velikoj meri pomoći da značajno snizite nivo masnoća u telu, pa samim tim i smanjite rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ovsena kaša

Oko ove namirnice stručnjaci „lome koplja“. Dok neki napominju da ovsenu kašu nikako ne treba jesti svakog jutra, posebno ako želite da oslabite, kada je reč o masnoćama, ona može i te kako da pomogne. Preporuka dijetetičarke Džene Houpn jeste da zamenite redovni doručak (jaja, sendviče, peciva…) ovsenom kašom. Sadrži beta-glukane, koji sprečavaju apsorpciju holesterola u krvi. Preporuka je da se konzumira 3 g beta-glukana dnevno, a ova „doza“ pomaže da se smanhji LDL u krvi.

Ražani hleb

I ova namirnica takođe obezbeđuje telu beta-glukane. Zato je mnogo bolje da pšenični hleb zamenite ražanim. Stručnjaci napominju da biste telu obezbedili neophodnu dnevnu dozu beta-glukana, poželjno je da konzumirate oko tri porcije raži dnevno.

Mleko i jogurt od soje

Mleko je još jedna namirnica oko čijih zdravstvenih benefita se stručnjaci razmimoilaze. Dr Borislav Kamenov, naš poznati imunolog tvrdi da jedna od suspranci u ovoj namirnici ima negativan efekat po ljudsko zdravlje, a sa njim se slažu brojni svetski stručnjaci. Alternativa koju preporučuju jesu mleko i jogurt od soje. Zahvaljujući soji (koja nije GMO) smanjićete ukupan unos zasićenih masti u organizam, i tako izbeći „taloženje“ holesterola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.