U trendu

Najnovija istraživanja otklonila dilemu – poboljšava li kafa koncentraciju, bićete iznenađeni

Da bismo održali koncentraciju, mnogi od nas posežu za kafom, međutim, kofein nije baš najzdraviji izbor za naš organizam.

Prema Food Insight-u, kofeinu je obično potrebno između 15-45 minuta da se svari u našem organizmu i izazove reakciju.

Zato, ukoliko osetite da Vaš organizam reaguje trenutno na kofein, uglavnom je to reakcija na samu ideju ispijanja kafe, ali ne i samog kofeina. Zbog toga, mnogi ljudi posežu za šoljicama kafe ili limenkama gaziranog pića tokom celog radnog dana kako bi bili fokusirani i motivisani.

Ovo može imati nedostataka. Postoje jasni znaci da pijete previše kofeina, a neki od ovih znakova su i razlozi zbog kojih bi trebalo da usporite konzumaciju. Na primer, kofein može da izazove probleme sa spavanjem, a ukoliko je Vaš san poremećen, ne možete da se fokusirate na posao, kod kuće ili bilo gde. Ako ste nervozni od prevelike količine šećera ili kofeina, to takođe kvari vaš fokus.

Veza između kofeina i fokusiranja na posao je dublja nego što mislite.

Kofein, kao i većina supstanci, može izazvati zavisnost, a Healthline napominje da možete doživeti simptome odvikavanja kada ga smanjite ili potpuno prestanete da konzumirate. Previše kofeina takođe može izazvati mučninu. Može izazvati osećaj anksioznosti i može loše uticati na Vaš probavni sistem.

Takvi efekti, mogu loše uticati na Vašu koncentraciju. Kofein može prouzrokovati da onaj ko ga konzumira postane grub ili agresivan, što nije baš najpoželjnije na radnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar