U trendu

Najzdraviji sok na svetu: Štiti od raka, bolesti srca, bubrega i visokog pritiska, ali i pojačava želju za seksom

Sok od nara je zdrav napitak koji bi trebalo što pre da uvrstite u svoju ishranu zbog brojnih dobrobiti za zdravlje.

Ovo su benefiti soka od nara za koje bi svakako trebalo da zna i zbog kojih ćete možda još danas odjuriti do prodavnice po ovo dragoceno voće.

Ovaj napitak možete lako napraviti i sami. Dovoljno je da očišćeni nar izblendate, te procedite dobijeni sok.

Jabuka ili brusnice obično su u centru pažnje kad je reč o zdravim sokovima pa ljudi često zaboravljaju na moćne prednosti nara. Ako ste ljubitelj ovog bogatog, crvenog ploda, volećete i sok od ove voćke.

A ako niste, kad čujete šta sve čini za vaše zdravlje, odmah ćete ga zavoleti. U stvari, nar se smatra jednom od najboljih vrsta voća u smislu zdravstvenih dobrobiti, a čak su i istraživanja dokazala brojne prednosti konzumiranja soka od nara.

1. Sadrži antioksidanse
Sok od nara ima protivupalna svojstva i antioksidanse koji mogu da pomognu u prevenciji raka i drugih bolesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research otkrilo je da sok od nara može da smanji oksidativni stres, štetno delovanje slobodnih radikala i lipidnu peroksidaciju. Pokazalo se i da može da spreči rast malignih ćelija, te da ima protiv-kancerogeni efekat.

2. Čuva zdravlje srca
Umereno konzumiranje soka od nara može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti. Naime, sok od nara sadrži polifenolne materije koje pomažu u očuvanju zdravlja srca. Istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Phytotherapy pokazalo je da konzumiranje ovog soka može da smanji učestalost i intenzitet bolova u grudima, koji su simptom srčanih bolesti.

3. Dobar je za zdravlje bubrega
Nar sadrži kalijum koji može da pomogne u smanjenju rizika za razvoj bubrežnih kamenaca i očuvanju zdravlja bubrega. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u zaštiti bubrega, a sok od nara je dragocen izvor antioksidanasa.

4. Pomaže u održavanju poželjnih vrednosti krvnog pritiska
Visok krvni pritisak ili hipertenzija je zapravo snaga kojom krv pritiska krvne sudove povećavajući tako rizik za razvoj srčanih bolesti. Sok od nara sadrži kompleks ugljenih hidrata koji poboljšavaju nivo gvožđa u krvi i smanjuju nivo krvnog pritiska. Redovnim konzumiranjem ovog soka manji je rizik za razvoj hipertenzije.

5. Pomaže kod mršavljenja
Nar obiluje vlaknima i niskokaloričan je, što ga čini odličnim izborom za sve one koji pokušavaju da smršaju. Uz to, sadrži i polifenole koji pomažu u ubrzavanju metabolizma i pomažu telu u rešavanju suvišnih masti. A održavajući telesnu težinu u optimalnim okvirima, ujedno pomaže u prevenciji i držanju pod kontrolom niza bolesti.

6. Jača imunitet
Skloni ste infekcijama? Često ste bolesni? Nar može da vam pomogne da rešite te probleme jačajući vaš prirodni odbrambeni sistem. Konzumiranje soka od nara bogatog antioksidansima i vitaminom C može da pomogne u jačanju imuniteta i zaštiti od niza bolesti.

7. Povećava plodnost
Jeste li znali da nar može da podstakne zdravu želju za seksom i lučenje folne kiseline koja je nužna za začeće? A sadrži i antioksidanse koji poboljšavaju dotok krvi u endometriju, što je važno za zdravu trudnoću.

Koje je najbolje vreme za sok od nara?
Naravno, sok od nara možete piti bilo kada, no najbolje ga je konzumirati ujutro. Većina nutrijenata se asimilira kad je želudac prazan. Stoga je konzumacija na prazan želudac najbolja opcija.

Može li da izazove neke nuspojave?
Umereno konzumiranje je dobro za zdravlje, ali ako preterate, to može uzrokovati probleme. Trudnice ne bi smele da piju ekstrakt nara jer može da sadrži koru ploda, a ona se ne smatra sigurnom.

Osobe koje imaju dijareju takođe treba da izbegavaju sok od nara ili ekstrakt nara.

Osobe koje uzimaju ACE inhibitore, lekove za kontrolu visokog krvnog pritiska, lečenje zastoja srca i prevenciju oštećenja bubrega kod dijabetičara, takođe bi trebalo da ga izbegavaju.

Neka istraživanja su pokazala da sok od nara može da ima isti učinak kao i ACE inhibitori, no on može da učini delovanje leka prejakim, piše N1 info.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar