U trendu

Namirnica koju Srbi obožavaju da jedu za doručak loše utiče na zdravlje

Srbi su narod koji obožava slaninu i u čijoj su tradiciji jela koja sadrže svinjsku mast. Ali koliko je slanina zdrava i kako utiče na naše zdravlje?

Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je so. Pre sušenja, slanina 7 dana treba da stoji potopljena u so, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavnici nije istog kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš deda, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni porediti. Otuda i tvrdnja lekara da slanina nije zdrava za naš organizam. Ali…

Ako sušite slaninu za sebe, onda ćete verovatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima.

Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Ipak, slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra „zdravom za srce“. Obratite pažnju – generalno se smatra, navode lekari, a prenosi Stil.

Ako odbacimo masnoće i so, ostaje nam još holesterol.

Iako se doskoro tvrdilo da je holesterol iz slanine razarač krvnih sudova, nova istraživanja došla su do podatka da holesterol iz slanine predstavlja veoma mali procenat holesterola koji se nalazi u krvi. iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspele da otkriju bilo kakvu doslednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca.

Svinjetina je bogata mnogim hranljivim materijama, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu. Međutim, nikada nemojte smetnuti sa uma da je stvar u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenim količinama. Nikako nije zdrava ni za najzdravijeg čoveka na svetu, ukoliko preteruje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar