U trendu

Napravite sok od najlekovitije biljke na svetu: Toliko je moćan da će vas preporoditi

Ako osećate da ćete se razboleti, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna i kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Za zovu kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C.

U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje, jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik i doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje. Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Recept za sok od zove

Berba ovih cvetova se vrši po sunčanom i suvom vremenu kada je zova u punom cvatu. Birajte procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Potrebno je:

30 cvetova zove

3 l vode

40g limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećer

Priprema:

U 1 litar hladne vode potopiti 30 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procediti, dodati šećer, limunsku kiselinu i sok od limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce. Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)