U trendu

Naučnici savetuju: Pripremajte bar jednom nedeljno, ova hrana podstiče razvoj inteligencije kod dece!

Deca koja ribu konzumiraju najmanje jednom nedeljno imaju veći koeficijent inteligencije od drugih mališana, ističu naučnici.

Koeficijent inteligencije (IQ) je kod dece koja redovno konzumiraju ribu je u proseku viši za gotovo pet bodova, rezultati su studije Univerziteta u Pensilvaniji, koju je objavio u časopis Scientific Reports.

Istraživači veruju kako bi uočena veza mogla biti povezana s unosom omega-3 masnih kiselina koje se koncentrišu u mozgu, te imaju važnu ulogu u održavanju neurološke funkcije.

Uz to, deca koja često jedu ribu imaju kvalitetniji san, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno 2017. godine, a u kome je učestvovalo oko 500 dece uzrasta od devet do jedanaest godina.

Američki naučnici sa Pen Stejst Univerziteta su nedavno potvrdili da je unos omega-3 masnih kiselina povezan s boljom funkcijom mozga.

Podaci prikupljeni od 250 pacijenata s bolestima srca i krvnih sudova koji su praćeni 30 meseci, otkrili su pozitivan uticaj omega-3 masnih kiselina, pomoću niza testiranja kognitivnih sposobnosti.

Osim ribe, dobri izvori omega-3 masnih kiselina su orašasti plodovi, ulja proizvedena od povrća i lisnato povrće (blitva, komorač, praziluk, zelena salata, spanać…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar