U trendu

Ne možete da započnete dan bez kafe? Evo kada je najbolje popiti je – i nije jutro

Ako volite da pijete kafu ujutro ili čak ni ne možete da zamislite dan bez tog napitka, postoji određeno doba u koje bis trebalo da ga konzumirate. Sigurno su vam se dogodili dani u kojima ste upravo popili svoju jutarnju kafu, a kada ste se pogledali u ogledalo i dalje ste izgledali umorno. Prema najnovijim naučnim istraživanjima to se ne događa zbog vas – jer kao i u svemu bitan je tajming.

Činjenica je da veliki deo stanovništva širom sveta čvrsto veruje da im jedino kafa može pomoći da ‘prežive’ jutro, međutim, stručnjaci tvrde drugačije.

Naučnik sa Univerziteta Bethesda iz Merilenda objašnjava kako kafa zaista deluje. Jutarnja kafa nije baš uvek najbolji izbor. Dr. Miler tvrdi da ako popijemo kafu između osam i devet sati ujutro zapravo deluje kontraproduktivno na početak dana s mnogo energije. Drugim rečima ako prerano ujutro popijemo kafu, to će nam blokirati energiju.

Možemo postati ‘otporni’ na kafu

To se događa jer naše telo funkcioniše prema cirkadijalnim ritmovima – to su 24-satni ciklusi koji regulišu naše biološke procese. Ti su ritmovi direktno povezani sa sunčevom svetlošću, zato je naše prirodno doba za buđenje oko osam ujutro, malo nakon svitanja.

Od trenutka kad naše telo počinje da oseća intenzivnu svetlost, ono počinje s proizvodnjom kortizola, hormona koji podstiče buđenje. Ako pijemo kofein u isto vreme kada naše telo otpušta spomenuti hormon – molekule kortizola i kofeina međusobno se poništavaju, a to nas onda čini još umornijima.

Takođe postoji i mogućnost da ćemo postati otporni na delovanje kofeina. Jedino što nam onda ostaje od kafe je stres, a ne pruža nam dodatnu energiju.

U koje vreme bi trebalo da pijemo kafu?

Zora nije jedino doba kada lučimo kortizol, sredinom dana imamo drugi vrhunac, kao i oko 18 sati kada ponovo počnemo s lučenjem tog hormona. Vodeći se željom da izbegnemo kortizol, kafu bi bilo najbolje piti između 9,30 i 11,30 pre podne, kao i između 13,30 do 17 sati. Ako želite da ostanete budni što duže tokom noći, možda zbog noćnog rada – najbolje je kafu piti nakon 19 sati. Ako kafu pijete u neko drugo doba – taj napitak neće pravilno delovati na naš organizam uz to će nam i tolerancija na kofein narasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.