Nešto važno o turskoj kafi, ovo sigurno niste znali

Osim dobrog ukusa, jedna od najvećih prednosti konzumiranja kafe je ta što vam pomaže da se razbudite i dobijete više energije. Prema najnovijim podacima, nauka se slaže da kafa ipak nije toliko štetna kao što se prethodno mislilo.

U tri velika istraživanja učestvovalo je više od 21.000 Amerikanaca, a Američko udruženje za bolesti srca (AHA)  utvrdilo je da svakodnevno konzumiranje bar jedne šolje crne kafe može da smanji dugoročni rizik od  srčanog zastoja.

U jednom od istaživanja rizik je bio isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji je piju jednom dnevno. Međutim, oni koji su svakodnevno pili dve ili više šolja crne kafe smanili su rizik za približno 30 odsto, piše Real Simple.

„Iako nisu u mogućnosti da dokažu uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja ukazuju na to da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčanog zastoja i da ona može da bude deo zdravog načina ishrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda s visokim udelom masti“, napisala je u izjavi Peni Kris – Eterton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Istraživači napominju da se ovo isključivo odnosi na crnu kafu, što znači da dodavanje mleka, šlaga ili šećera može da poništi zdravstvene benefite koje navedeni tip kafe može da ponudi. Naravno, ona može i da poveća pritisak i prouzrokuje nervozu i loš san. Ako primetite da se ovo događa, smanjite broj šolja koje konzumirate svakog dana.

Osim toga, potvrđeno je da način pripreme može da ima važnu ulogu u tome koliko kafa može da bude dobra za vaše zdravlje.

Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu da imaju negativan uticaj. Oni prilikom pripreme mogu da „izostave“ hemijsko jedinjenje koje se nalazi u kafi poznat pod nazivom kafestol, što može da prouzrokuje LDL-holesterol.

„Za zdravo srce uživajte u kafi umereno. Jedite voće i povrće, celovite žitarice i mlečne proizvode sa niskim udelom masti“, dodala je Kris – Eterton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.