U trendu

Neumereno je koristimo, a pogubna je za naše zdravlje

Trebalo bi svima da bude poznato da previše soli u ishrani šteti organizmu i izaziva mnoge zdravstvene probleme. Najnovija anketa „Javnog zdravlja Engleske“ pokazuje da danas odrasli u Engleskoj jedu gram soli manje nego pre 10 godina.

Ipak, i trenutnih 8 grama na dan još uvek je puno jer je maksimalni preporučeni dnevni unos 6 grama.

Istraživanje je zasnovano na nivou soli u urinu kod 689 odraslih osoba starosti od 19 do 64 godine.

Nacionalni institut za dijetu i nutricionizam Engleske podseća da previše soli utiče na visok krvni pritisak, a to doprinosi većem riziku za srčana oboljenja i moždani udar. Navodi se i podseća da pre nego što posegnete za slanikom imate na umu da sama hrana i piće u sebi već imaju dosta soli, ako ne i previše. Savetuje se da pre konsumiranja hrane proverite etikete na proizvodu sa vrednostima soli koju proizvod sadrži.

U saopštenju se jasno navodi da je analiza pokazala da postoji stabilan trend manje potrošnje soli, ali da je to u odnosu na pre 10 godina malo i da je unos soli u proseku još uvek veći za trećinu nego što bi trebalo.

Treba naglasiti da su i mnogi proizvođači hrane značajno smanjili nivo soli u svojim proizvodima, ali da još uvek puno toga treba uraditi, naročito u restoranima i prodavnicama brze hrane.

Kao doprinos javnom zdravlju, Vlada Velike Britanije pozvala je sve proizvođače hrane da smanje količinu soli u svojim proizvodima.

Međutim, zdravstvena kampanja upućuje kritike na ovakvu politiku Vlade. Smatraju da je dobrovoljni pristup Vlade loš i da će loše uticati na javno zdravlje. Kritikuje se i prehrambena industrija jer još uvek ima puno namernica i proizvoda koji su puni soli, masti i šećera, a to direktno utiče štetno na zdravlje ljudi.

SASN poziva predstavnike Vlade da preuzmu kontrolu prehrambene industrije sa jasno regulisanom i kontrolisanom količinom soli, masti i šećera u prehrambenim proizvodima.

Smatra se da bi to direktno uticalo na bolje zdravlje hiljada ljudi koji su danas u povećanom riziku od mnogih zdravstvenih problema zbog viška soli, masti i šećera u proizvodima.

Napomena

Kod nas je slična ako ne i gora situacija i hrana koja je na tržištu sadrži mnogo soli, belog šećera i štetnih masti, a naš narod po navici „mnogo voli da soli hranu“, što dodatno štetno utiče na zdravlje naših sugrađana.

Pozivamo državne organe da se pojačanom regulativom pozabave ovim problemima, a nama kao pojedincima ostaje da ne solimo previše hranu koju jedemo kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svoje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.