U trendu

Neverovatna bomba za imunitet i visok pritisak, ali 1 grešku izbegnite

Kukuruz je jedna od najboljih jesenjih namirnica koje pomažu kod brojnih tegoba, a pride i usporava starenje. Međutim, postoji uslov…

Odraslim osobama se preporučuje da pojedu dva klipa kukuruza dnevno, što je otprilike 200 grama ove popularne jesenje namirnice. Porcija za dete je upola manja – 100 grama ili jedan klip. Sve preko toga se ne preporučuje jer ovo povrće se teško vari i može da izazove nadutost i probleme sa crevima.
„Kukuruz je dobar za imuni sistem, kožu, sadrži mnogo vitamina – A, B, E, C. Naravno, ovo se ne odnosi kukuruz iz konzerve koji je krcat šećerom. Reč je o kuvanom kukuruzu koji je veoma koristan za zdravlje“, kaže endokrinolog i nutricionista Tatjana Bočarova.

Pomaže da smršate

Kukuruz ima samo 90 kalorija na 100 grama i oko dva grama masti kada se jede bez ulja.

„Zrno sadrži oko tri grama vlakana, koja ublažavaju glad i čiste creva. U malim količinama kukuruz je dobar za varenje“, naglasila je dr Tatjana.

Snižava pritisak

Vitamin B3, koji se nalazi u kukuruzu, utiče na cirkulaciju i širi krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak.

„U ovom povrću ima mnogo kalijuma (270 miligrama na 100 grama), što takođe smanjuje krvni pritisak. Međutim, ovaj efekat će u potpunosti nestati ako jedete kuvani kukuruz sa puno soli – tada se zadržava tečnost u telu, što je štetno za osobe koje pate od hipertenzije“, upozorila je doktorka.

Usporava starenje

Kukuruz sadrži karotenoide. To je antioksidans koji usporava starenje i sprečava upale.

„Kukuruz je dobar za vid, baš kao i bundeva ili šargarepa. On takođe odlaže promene povezane sa starenjem, na primer, smanjuje rizik od pojave katarakte.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.