U trendu

Nije zeleniš za svakoga

Možete da ga volite ili da ga ne podnosite, ali čak i ako ga jedete samo za Božić, ne biste očekivali da ćete završiti u bolnici. Međutim, to se upravo desilo jednom Škotu koje je pojeo previše prokelja u ovo vreme prošle godine.
Lisnato zeleno povrće, brokoli, spanać i drugo, prepuno je vitamina K, koji pospešuje pravilno zgrušavanje krvi, ali previše ovog vitamina nije dobro za ljude koji piju antikoagulante, tj. lekove za razređivanje krvi.
Antikoagulanti
Pacijenti koji piju ove lekove (antikoagulante) jednom ili dva puta nedeljno idu na određena testiranje koja mere koliko je vremena potrebno da bi im se krv zgrušala.
Čovek koji je pojeo previše prokelja imao je u jesen 2011. godine operaciju u kojoj mu je ugrađeno mehaničko srce, nakon nastanka srčane isuficijencije. Uprkos povećanju doze lekova za razređivanje krvi, lekari su se borili da održe njegovu krv pravilno antikoagulisano. Nakon istrage, lekari iz bolnice u koju je ovaj čovek bio primljen, zaključili su da je pacijent pojeo previše prokelja. Njegovo stanje se stabilizovalo kada je prestao da ga jede.
Ne jedite zeleniš
„Pacijentima koji uzimaju antikoagulante uglavnom se savetuje da ne jedu previše lisnatog zelenog povrća, jer je ono puno vitamina K koji antagonizuje dejstvo ovih vitalnih lekova“, kaže kardiolog Roj Gardner. „Iako mislimo da je ovo prvi slučaj hospitalizacije nakon konsumiranja prokelja, mi smo oduševljeni što smo ustanovili uzrok i što smo bili u stanju da stabilizujemo stanje pacijenta“, kaže on.
Novogodišnje žalbe
Nije samo prokelj potencijalno opasan. Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Njujorku upozoravaju na opasnost od jelki nakon što su primetili vrhunac raspiratornih bolesti u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Njihovo istraživanje je pokazalo da plesan sa četinara može biti odgovorna za alergiju kod osoba koje su osetljive na ove alergene. Ako imate pravu jelku, treba je oprati crevom pre nego što je unesete u kuću, a izbacite je iz kuće čim prođu praznici.
Porodice koje biraju veštačku jelku takođe mogu da imaju probleme. Istraživači smatraju da ako se nepropisno odlažu, veštačke jelke mogu uneti plesan i prašinu u vaš dom, što može izazvati alergije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar