U trendu

Nikad ne doručkujete? Onda vam rizik od ove bolesti raste za 90 posto

Ako ste mislili da doručak nije najvažniji obrok u danu razmislite ponovo jer naučnici tvrde da jeste. Istraživanje sprovedeno tokom 20 godina na uzroku od 6,5 hiljada Amerikanaca pokazalo je da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87 posto veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovno.

Kada je u pitanju rizik od moždanog udara, on takođe raste kod osoba koje uvek preskaču doručak. Naime, takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima.

Zašto je preskakanje doručka po život opasna navika?

Grupa znanstvenika sa Univerziteta u Ajovi naglašava da se radi o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka rizikujete pojačan osećaj gladi tokom celoga dana zbog čega u popodnevnim satima može doći do prejedanja, prenosi ordinacija.hr.

Hronično prejedanje kasnije tokom dana vodi u gojaznost, a gojaznost u niz bolesti i po život opasnih stanja.

Osetljivost na insulin – hormon koji je povezan sa gojaznošću i dijabetesom – takođe je smanjena tokom dugotrajnog jutarnjeg „posta“, tvrde naučnici. Takođe, preskakanje doručka utiče i na druge hormonalne procese u organizmu što može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Na kraju, naučnici su utvrdili da što kasnije tokom dana počnemo da jedemo, to imamo veći rizik od povećanja nivoa lošeg holesterola u krvi.

Stručnjaci za bolesti srca slažu se da je mnogo zdravija navika pojesti nešto odmah nakon buđenja.

„Postoje jasni dokazi da je navika konzumiranja uravnoteženog doručka direktno povezana s dobrim kardiovaskularnim zdravljem“, naglasio je dr. Imam, kardiovaskularni hirurg iz Univerziteta bolnice Staten Island u Njujorku.

Uprkos tome, sve više ljudi u zapadnome svetu svesno preskaču doručak, a naročito je to slučaj među mlađom populacijom. „Više od 28 posto mladih u Americi svakodnevno preskače doručak“, upozoravaju naučnici.

Kako na duge staze ova navika uništava srce?

Da bi ovo saznali, naučnici koji su sproveli istraživanje proučavali su navike 6.550 Amerikanaca, između 40 i 75 godina koji su umrli prirodnom smrću, u periodu od 1988. do 2011. godine. Otkrili su je otprilike 19 posto njih nikada nisu doručkovali ili su to činili vrlo retko.

Nakon analize svih prikupljenih podataka naučnici su ustanovili da navika preskakanja doručka povećava rizik od smrti vezane uz bilo koji uzrok za 19 posto, odnosno za 87 posto kad je u pitanju smrt vezana uz bolesti srca i krvnih žila, poput srčanog udara i moždanog udara.

Autori istraživanja upozoravaju da nije samo važno hoćete li doručkovati nego i šta ćete pojesti ujutru.

„Ako doručak znači slatko punjeno pecivo ili žitarice koje sadrže 20 grama šećera po porciji, teško je poverovati da bi ovakve prehrambene navike u jutarnjim satima na duge staze mogle pozitivno uticati na zdravlje srca i krvnih žila. Umesto toga, odaberite uravnoteženi doručak koji sadrži proizvode od integralnih žitarica, voće, orašaste plodove i visoko vredne proteine. Započnete li dan s hranjivim i uravnoteženim doručkom, veća je verovatnoća da ćete i ostatak dana birati zdravije namirnice“, savetuju stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar