U trendu

Nikako ne pijte kafu na prazan stomak! Iznenadićete se, ali to zapravo može biti štetno za zdravlje

Jutarnja kafa je za mnoge nezamenljiv deo dnevnih rituala. Ipak, pre nego što posegnete za omiljenim napitkom na prazan stomak, važno je upoznati se sa potencijalnim neželjenim efektima po zdravlje.

Iako vam kafa može pomoći da ostanete puni energije i svežine tokom dana, pijenje kafe na prazan stomak može biti štetno po vaše zdravlje na više načina. Nutricionista i dijetetičar Deepthi Lokeshappa deli moguće neželjene efekte ovog jutarnjeg rituala, prenosi klix.ba.

1. Anksioznost i nervoza: Kofein je stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, konzumiranje kafe na prazan stomak može pojačati njegove efekte, što dovodi do povećane anksioznosti i nervoze.

2. Rizik od kiselosti želuca: Kafa je kisela, a konzumiranje je na prazan stomak može pogoršati probleme sa kiselošću želuca.

3. Pogoršava probleme sa varenjem: Kofein može pogoršati simptome za ljude koji već imaju probavne probleme, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili inflamatorna bolest creva (IBD).

4. Ometa apsorpciju hranljivih materija: Kafa sadrži jedinjenja poznata kao tanini, koja mogu ometati apsorpciju određenih hranljivih materija, uključujući gvožđe i kalcijum.

5. Povećava odgovor na stres: Kofein stimuliše oslobađanje kortizola, hormona stresa, što može dovesti do niza štetnih efekata na zdravlje.

6. Oscilacije šećera u krvi: Kofein može uticati na osetljivost na insulin i metabolizam glukoze, što može dovesti do fluktuacija nivoa šećera u krvi.

7. Dehidratacija: Kofein je diuretik, što znači da stimuliše proizvodnju urina i može dovesti do povećanog gubitka tečnosti iz tela.

Sve ove činjenice ukazuju na to da pijenje kafe na prazan stomak može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Pre nego što nastavite sa ovim jutarnjim ritualom, razmotrite potencijalne rizike i konsultujte se sa stručnjakom kako biste pronašli najbolji pristup za svoje telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.