U trendu

Nipošto ne bacajte listove rotkvice: Evo zbog čega ih treba jesti i na koji način čiste bubrege

Verovali ili ne, listovi rotkvice sadrže hranljiva svojstva, više nego sama rotkvica. Oni su upakovani sa takvim svojstvima, kojim vam pomažu da držite bolest daleko od vas.

Zeleni delovi rotkvica sadrže više hranljivih sastojaka, nego sama rotkvica. Oni pomažu da se osigura ishrana, bogata hranljivim sastojcima, kao i nekim važnim mineralima kao što je gvožđe, kalcijum folna kiselina, vitamin C i fosfor, koji su od ključnog značaja za mnogo telesnih funkcija.

Poznato je da vlakna pomažu procesu varenja i dodatno pomažu boljem varenju. Listovi rotkvica pomažu da se izbegnu neprijatne situacije kao što je zatvor i nadutost. Visok sadržaj gvožđa u listovima rotkvice ih čini idealnim agentom protiv umora.

Listovi rotkvice imaju visok sadržaj minerala, kao što je gvožđe i fosfor, koji jača imunitet organizma. Oni sadrže i druge važne vitamine, kao što je vitamin C, vitamin A, tiamin, koji pomaže u borbi protiv umora. Pacijent sa anemijom i niskom nivoom hemoglobina mogu da koriste listove rotkvice, pošto gvožđe, koje se u njima nalazi će olakšati njihovo medicinsko stanje.

Sok od listova rotkvice je prirodan diuretik. Pomaže kod rastvaranja kamena u bubregu i pomaže čišćenju bešike. Listovi takođe pokazuju jaka dejstva kod olakšanja zatvora i nadutosti. Oni imaju antiskorbutnu karakteristiku. Prosto rečenu, pomaže da se spreči skrobut.

Nije iznenađujuće da se kaže, da listovi rotkvice sadrže visoke količine vitamina C iz korena, a odatle i listovi rotkvice pokazuju jača antiskrobutna svojstva od korena. Rotkvice pomažu i kod lečenja žutice, gde telo pati od hiperbilirubinemije (kada koža žuti). Ustanovljeno je da efikasno sprečava to stanje.

Reumatizam je verovatno jedna od bolesti u svetu koja boli naviše. Kolena nabubre i izazivaju razne vrste nelagodnosti. Ekstrakt listova rotkvice se pomeša sa jednakom količinom šećera sa malo vode i pravi se pasta. Ova smesa može lokalno da se stavlja na kolena i zglobove. Redovno korišćenje ove paste može pomoći olakšavanju bolova i smanjenju nadutosti.

Listovi rotkvice sadrže mnogo osnovnih hranljivih svojstava. Ova hranljiva svojstva i njihova antimikrobna i antibakterijska svojstva pomažu detoksikaciju organizma. Tako da izbegavanje listova rotkvice znači težak gubitak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.