Obavezno uvrstite rotkvice u ishranu!

Rotkvice su prepune esencijalnih vitamina i minerala i, iako većina ljudi nema naviku da ih jede, izuzetno su dobre za celokupno zdravlje.
Sadrže visok nivo vitamina C i B, gvožđa, vitamina K, magnezijuma i cinka. Ovi hranljivi sastojci su uključeni u niz osnovnih fizioloških procesa, od stvaranja crvenih krvnih zrnaca do podsticanja probave.

Rotkvice takođe sadrže glukozinolate, jedinjenja koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. U ljusci se nalaze antocijani, biljni pigmenti koji im daju rozikastu nijansu, a koji takođe imaju snažna protivupalna svojstva.

Vitamini B pomažu enzimima da proizvode nove organske molekule, osnovnu komponentu svih ćelija, što pomaže u jačanju imuniteta.

Jačaju imunitet

Vitamini C i B pomažu u jačanju imunološkog sistema podstičući proizvodnju belih krvnih zrnaca. Oni takođe pojačavaju njihovu sposobnost da rade svoj posao, što uključuje uništavanje klica koje izazivaju bolesti i stvaranje antitela.

Mogu smanjiti rizik od nastanka raka

Vitamin C je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala u telu (slobodni radikali su molekuli koji mogu oštetiti ćelije i doprineti razvoju bolesti kao što je rak). Pokazalo se da jedinjenja pronađena u semenu rotkvice mogu pomoći u uništavanju ćelija raka dojke (laboratorijska studija iz 2017) i ćelija raka pluća (istraživanje iz 2016. godine).

Dobre su za probavu

Rotkvice su bogate nerastvorljivim vlaknima koja se kreću kroz probavni trakt i upijaju tečnost, otpad i nusproizvode digestivnog procesa. To pomaže u sprečavanju zatvora i drugih gastrointestinalnih problema.

Smanjuju rizik od dijabetesa

Naučnici smatraju da rotkvice imaju antidijabetičko dejstvo. Iako je potrebno još istraživanja, pokazalo se da vlakna u rotkvicama mogu usporiti apsorpciju glukoze, sprečavajući skok nivoa šećera u krvi. Na taj način, rotkvice pomažu u sprečavanju nastanka dijabetesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.