U trendu

Obratite pažnju: Ako vidite ovaj znak na konzervi tunjevine, zaobiđete je u širokom luku!

Udruženje potrošača “Efektiva“ na svom Twitter profilu dalo je primer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja.

Tunjevina iz konzerve se često nađe na našem stolu, ali jeste li se ikad zapitali odakle ona dolazi? Taj odgovor se nalazi na ambalaži.

U trgovinama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obeležena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije.

Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kojem je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obeležena crvenim slovima, kao posledica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se dogodilo pre 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radioaktivne vode u more, traju i danas – piše u objavi.

Police trgovina pune su ribljih proizvoda iz različitih krajeva sveta, a kada je riječ o “divljoj“ ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja). Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO + odgovarajući broj). Ovo je važno jer vam daje informaciju je li riba ulovljena u zoni zračenja.

Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana. U ovom slučaju problematične su upravo oznake FAO 61, 71, 77 i 81 – ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja, piše N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (2)