U trendu

Obratite pažnju danas: Ove popularne „posne“ namirnice su zapravo mrsne

Danas je poslednji dan Božićnog posta, a iako će većina postiti samo tokom Badnjeg dana, ima i onih koji su izdržali svih 40 dana.

Međutim, kako post nije samo uzdržavanje od hrane već i od loših misli i dela, mnogi vernici ne vole uopšte da dođu u situaciju da se „ogreše“ hranom, posebno ako su uvereni da se drže svih pravila.

Loša vest je pak, da većina biljnih imitacija mrsne hrane zapravo nije posna.

Posan je jedino sir od soje, a većina drugih koji nose oznaku „posno“ zapravo sadrže kazein, protein kojeg jedino ima u mleku.

Čokoladne bananice, gumene i žele bombone takođe nisu posne jer želatin unutar njih sadrži čestice životinjskih kostiju.

Takođe, mnoga peciva, testenina i hlebovi nisu posni. Na primer, u nekim pekarama se hleb premazuje smesom koja sadrži jaja kako bi bio hrskaviji i sjajniji.

Nažalost, nisu ni sve riblje paštete posne, pa obavezno pre kupovine čitajte deklaraciju.

Grickalice poput smokija i napolitanki sadrže mleko u prahu i kakao maslac, a ovi sastojci nisu posni.

Ipak, i ako ste negde samo u tragovima zgrešili nemojte sebe previše prekoravati jer suština posta nije isključivo sadržaj hrane koliko uzdržavanje od prejedanja. Suština posta je takođe u suzbijanju nagona, volje i njenih prohteva, otvaranja srca za praštanje i davanje ljubavi drugima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.