U trendu

Odličan za sve organe: Sok od ovog povrća je pravo blago

Možda vam sok od šargarepe ne zvuči kao primamljivo osveženje, ali činjenica je da je bogat hrnajivim materijama koje zaista imaju veliki uticaj na vaš organizam. Smatra se da ovaj sok ima odlično dejstvo na ljudsko zdravlje i da je veoma koristan za imunitet, čulo vida i mnoge druge stvari.

1. Hranjivost

Sok od šargarepe sadrži veliku količinu hranjivih materija i pritom sadrži malu količinu ugljenih hidrata i kalorija. Jedna čaša od 240 ml, sadrži:

– Kalorije: 96

– Proteini: 2 grama

– Masti: manje od 1 grama

– Ugljeni hidrati: 22 grama

– Šećeri: 9 grama

– Vlakna: 2 grama

– Vitamin A (kao provitamin A): 255% dnevne vrednosti

– Vitamin C: 23%

– Vitamin K: 31%

– Kalijum: 15%

2. Koristan je za oči

Za zdravlje očiju, od vitalnog je značaja vitamin A, koji se nalazi u soku od šargarepe. Nekoliko studija povezuje unos voća i povrća koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od očnih bolesti koje su povezane sa starenjem i slepilom. Štaviše, sok od šargarepe je odličan izvor luteina i zeaksantina, dva druga karotenoida koji se akumuliraju u vašim očima i štite ih od štetnog svetla.

3. Jača imunitet

Vitamini A i C koji se nalaze u soku od šargarepe deluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od štetnih dejstava slobodnih radikala. Osim njih, sok od šargarepe sadrži i vitamin B6, koji je izuzetno važan za imunitet.

4. Reguliše šećer

Ispijanje soka od šargarepe u malim količinama, može da reguliše nivo šećera u krvi. Ovaj sok sadrži probiotike, korisne bakterije koje utiču na bakterije creva povezane sa dijabetesom. Sok od šargarepe ima nizak glikemijski indeks – meru koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi. Generalno, hrana sa niskim glikemijskim indeksom je korisna za osobe koje pate od dijabetesa.

5. Zdravlje kože

Sok od šargarepe je bogat materijama koje utiču na proizvodnju kolagena u koži, koji je zaslužan za njenu elastičnost i dobar izgled. Pored toga, vitamin C deluje kao antioksidans i štiti vašu kožu od štetnih dejstava slobodnih radikala. Koži takođe koristi i beta karoten, a jedno istraživanje je pokazalo da dijeta bogata karotenoidima može da poboljša izgled kože i da je zaštiti od štetnog uticaja UV zraka.

6. Zdravlje srca

Ovaj napitak je delotvoran i u suzbijanju rizika od nastanka srčanih oboljenja. Dobar je izvor kalijuma koji ima pozitivan uticaj na krvni pritisak. Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem kalijuma štiti od moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

7. Zdravlje jetre

Smatra se da karotenoidi u soku od šargarepe deluju pozitivno na zdravlje jetre. Nekoliko studija ukazuje na to da antioksidativni i antiupalni efekti karotenoida štite od nealkoholne bolesti masne jetre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.