U trendu

Omiljeni napitak čuva zdravlje: 7 razloga da odmah popijete šoljicu kafe

Ispijanje kafe neizostavan je ritual za mnoge, a studije su pokazale da od ovog kofeinskog napitka možemo izvući dosta koristi za svoje zdravlje.

Ovo je sedam razloga zbog kojih bi trebalo da nastavite ili počnete da (umereno) ispijate kafu.

Može biti povezana s povećanjem mentalnih funkcija

Verovatno imate osećaj da se možete bolje koncentrirati kad popijete prvu kafu. Poznato je da kofein poboljšava kognitivne funkcije, a naročito povećava budnost. Jedna studija pokazala je da je optimalni dnevni unos za povećanje mentalnih i telesnih performansi, bez izazivanja dehidracije ili uticaja na obrasce spavanja, 3 do 4 šoljice kuvane kafe. Naravno, te količine variraju jer četiri šoljice kafe ipak mogu uticati na san nekih ljudi.

Poboljšava fizičke performanse

Taj osećaj živahnosti koji vas preplavi kad popijete kafu posledica je adrenalina, koji vaše telo priprema za napor. Zato kofein može da poboljša vaše kondicijske performanse. Analiza 40 istraživačkih radova otkrila je povećanje kondicije u proseku za 12.3 posto.

Može vas učiniti srećnijima

Taj užitak prve jutarnje šoljice verovatno je privremen, ali redovna konzumacija kafe mogla bi dugoročno da vas učini srećnijima. Studija iz SAD-a pokazala je da je kod žena koje su pile dve ili više šoljica dnevno 20 posto manja verovatnoća da će postati depresivne.

Izvor je hranjivih materija

Kafa sadrži brojne hranjive materije, uključujući vitamine B2 (riboflavin) i B5 (pantotenska kiselina), koji pomažu u proizvodnji energije.

Osim toga, jedno norveško istraživanje pokazalo je da je kafa najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj ishrani. Antioksidansi pomažu da se neutrališu štetni slobodni radikali.

Može čak zaštititi i vašu jetru

Istraživanje pacijenata koji su razvili cirozu jetre, stanje uzrokovano dugotrajnom bolešću jetre, pokazalo je da su ljudi koji su pili četiri ili više šoljica kafe dnevno imali do 80 posto manji rizik od razvoja bolesti.

Sam kofein nije bio odgovoran za efekat, ali ista povezanost nije pronađena za osobe koje piju čaj.

Neka  istraživanja pokazala su da smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kafa takođe može zaštititi jetru od raka, a jedan istraživački rad iz Japana pokazao je 40 posto manji rizik od bolesti. U međuvremenu je američko istraživanje koje je upoređivalo ispijanje čaja i kafe pokazalo da su oni koji su konzumirali četiri do pet šoljica kafe dnevno imali 15 posto manji rizik od razvoja raka debelog creva.

U nekim slučajevima može zaštititi od Alchajmerove bolesti

Brojni istraživački radovi, uključujući studiju iz 2004., otkrili su da je unos kofeina povezan s manjim rizikom od Alchajmerove bolesti do 65 posto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.