U trendu

Omiljeno povrće Novaka Đokovića je eliksir zdravlja: Ublažava astmu, pomaže kod bubrežnih bolesti i podstiče mršavljenje

Ova biljka je sjajna za ceo organizam, a svakodnevno je konzumira i Novak Đoković

Celer sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koriste koren, stabljika i list, a poslednjih godina stekao je veliku popularnost.

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti gomoljast. Stabljika mu je razgranata i dostiže visinu od 40 do 80 centimetara. Tamnozeleni i sjajni listovi su krupni i perasto podeljeni, dok su listići klinasti, urezani i na vrhu nazubljeni.

Kuglasti plod je rebrast. Nekada se verovalo da celer povećava seksualnu moć. Danas je poznato da promoviše uspešan metabolizam. Bogat je limonenom, esencijalnim i masnim uljima.

Slatki, debeljuškasti koren celera najčešće se koristi za pripremu salata, variva ili kao začin za supe i variva. Kao začin služe stabljike i listovi koji imaju jak aromatičan miris. Biljka zadržava svoj specifičan miris i nakon sušenja. Divlji celer se retko koristi zbog svog jakog i neprijatnog mirisa, prenosi Espreso.

Stanište: Celer raste kao samonikla i kultivisana biljka, a gaji se u povrtnjacima. Samoniklo raste na primorju i vlažnim predelima gotovo cele Evrope, a ima je i na drugim kontinentima. Baštenski ili pitomi celer se smatra veoma važnom lekovitom biljkom.

Lekoviti deo biljke: koren celera

Lekovito dejstvo: za ublažavanje astme, plućnog katara, promuklosti, bolesti nerava, urinarnog trakta, bubrega, gihta, reume, poboljšanja apetita, otklanjanja smetnji u varenju, prekomerne gojaznosti, grčeva u grudima udruženih sa osećajem straha, nadimanja , slabost stomaka i bolesti koje su uzrokovane nedostatkom osnovnih materija potrebnih organizmu. Isto tako, celer poboljšava krv i cirkulaciju krvi.

Čaj od celera protiv reume

40 grama listova celera prokuvajte nekoliko minuta u litru vode. Stoji poklopljeno dok se ne ohladi. Procediti i piti mlako nekoliko puta dnevno nekoliko nedelja.

Celer protiv bolesti bubrega

Protiv bubrežnih tegoba sok od svežeg lista celera treba piti sam, sa medom ili kao alkoholni rastvor – 30 kapi dnevno.

Inače, dobro je znati da je celer izuzetno pogodan za gajenje u teglama. Puno listova treba redovno čupati da bi biljke ojačale i intenzivirale njihov rast.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.