U trendu

Omiljeno srpsko jelo može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

Šta bi se desilo organizmu kada biste jeli pasulj svaki dan?

Pasulj, jedna od najomiljenijih namirnica među Srbima, posebno je popularna tokom jeseni i zime.

Sa mesom ili bez, čorbast, prebranac, uvek aktuelan „vojnički“ u vidu salate… recepta za ovu namirnicu u našoj kuhinji je pregršt.

Osim što je ukusan, pasulj je i veoma zdrav – sadrži vitamine B, C i karoten, kao i dosta kalcijuma i gvožđa. Može biti različitih boja, ali svaka ima visoku energetsku vrednost (100 grama ima 335 kalorija), što mu je i prednost i mana – organizam dugo drži sitim, a s druge strane nije preporučljiv ako ste na dijetalnoj ishrani.

Možda najpoznatija njegova negativna strana jeste što stvara gasove, ali ne treba zaboraviti i brojne koristi – smanjuje loš holesterol i snižava pritisak, dobar je za trudnice, pomaže kod dijabetesa…

Ako volite pasulj, kako da znate da ne preterujete sa unosom? Šta bi se desilo u organizmu ako biste ga jeli svakog dana?
– Pasulj je bogat biljnim proteinima i vlaknima, a vitamini C i B u svom sastavu pomažu usporavanju procesa starenja i sprečavanju stvaranja bora. Redovna konzumacija mahunarki može pomoći u poboljšanju koncetracije i memorije – objašnjavaju stručnjaci sa Klinike Mejo, i dodaju:

– Ali, svakako se ne preporučuje preterivanje i svakodnevni unos ove namirnice. Pored pojačanog nadimanja  i gasova, do kojih dolazi zbog celuloze u pasulju, opasnost predstavlja i povećani rizik od stvaranja kamenja u bubrezima i žučnoj kesi – objasnili su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.