Oprez: Ovo su posledice nedostatka vitamina A!

Da li ste znali da nedostatak ovog vitamina može da bude uzrok spontanog pobačaja?

Da bi telo moglo da funkcioniše besprekorno i obavi bezbroj funkcija kako treba, svi vitamini su veoma važni.

Za svaku funkciju, određeni vitamin igra manje ili više važnu ulogu. Nekad presudnu. Kada je reč o vitaminu A, on je, između ostalog, ključan za dobar vid, zdrav reproduktivni sistem i zdravu kožu.Vitamin A se prirodno nalazi u velikom broju namirnica, ali veliki je i rizik od njegovog nedostatka, pogotovo kod trudnica, beba i dece u ranim periodima razvoja.

Ovo su fizički znakovi da vašem telu nedostaje vitamin A:

1. Suva koža

Vitamin A je jedna od glavnih elemenata koji su telu potrebni da bi se kožno tkivo obnavljano i ostajalo hidrirano. Jedan od najčešćih simptoma nedostatka vitamina A jeste pojava ekcema, koja se primećuje kada koža postane toliko suva da se na kraju dobija crvenilo slično onom koje se javlja nakon povrede. Takođe, može puno da svrbi.

2. Noćno slepilo

Poznato i pod nazivom niktalopija, ovo stanje predstavlja situaciju kada oko ne može dobro da vidi u mraku. U zamračenim prostorijama jasnoća vida koju bi oko moralo da ima oslabljena je i registrovanje tamnih slika postaje nemoguće.

3. Akne

Kao što smo već pomenuli, vitamin A ključan je za obnavljanje kože. Usled njegovog nedostatka, lice postaje veoma suvo i zbog toga se proizvodi višak ulja, koje može biti uzrok pojave bubuljica.

4. Problemi sa začećem

Ako ne možete da zatrudnite, nedostatak vitamina A bi vrlo lako mogao da bude krivac. Reproduktivni sistemi mnogo bolje funkcionišu ako organizam ima dovoljno ovog vitamina, i kod muškaraca i kod žena. Štaviše, spontani pobačaj može da se dogodi ukoliko trudnica ne unosi dovoljno vitamina A.

5. Sporo zarastanje rana

Telo ima sposobnost brzog samoisceljenja rana, zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein nalazi se u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu krv i koža ostaju zdravi. Vitamin A ključan je za proizvodnju kolegena.

6. Usporen rast

Ovo je jedan od znakova na koje treba obratiti pažnju kod trudnica, beba i dece. Vrlo je važno da žena tokom trudnoće unosi dovoljno vitamina A, kao i da se potrudite da ga dete unosi dovoljno, naročito u prvim godinama života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dečjeg vida i imunog sistema, kao i za fizički rast. Osim toga, veoma može da utiče na psihološko stanje majke.

7. Suve oči

Jedan od najznačajnijih i najočiglednijih simptoma nedostatka vitamina A jeste nemogućnost proizvodnje suza i vlaženja očne jabučice. Ukoliko se ovaj neprijatni simptom ne leči, na kraju može doći do slabljenja rožnjače, čak i gubitka vida.

Hrana bogata vitaminom A

Što pre uključite sledeće namirnice u ishranu i vrlo brzo ćete primetiti značajnu razliku!

Jaja (kuvano jaje sadrži 8 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A);
Losos (100 g ove slalsne ribe nudi čak 149 %potrebne količine vitamina A);
Spanać (u jednoj šolji nalazi se 105 odsto vitamina A);
Batat (slatki krompir je jedan od najboljih izvora – u jednoj šolji nalazi se čak 122 % preporučenog dnevnog unosa);
Šargarepa (sa jednom šoljom unećete 148 odsto potrebne količine ovog vitamina).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.