Oprezno s mlekom: Nemojte ga piti s ovim namirnicama, možete napraviti haos u organizmu

Mleko je zdrav, ali vrlo kompleksan napitak koji ne treba konzumirati sa nekim proizvodima jer u kombinaciji sa pojedinim namirnicama može da izazove više štete nego koristi.

Kafa

Pijete li kafu da se razbudite i osvežite? Ukoliko je tako, odustanite od kapućina i kafe sa mlekom jer proteini neutrališu kofein. Zato ujutru sipajte sebi espreso, a piće sa dodatkom mleka uzimajte samo ako želite da se zadovoljite svojim omiljenim ukusom.

Čaj

Mleko takođe smanjuje okrepljujuće dejstvo čaja, kao i antioksidativnu funkciju, tako da dobijate manje koristi nego što biste mogli.

Pecivo

Mnogima je pecivo sa mlekom omiljeni doručak. Međutim, pekarski proizvodi sadrže fitate – supstance koje ometaju apsorpciju kalcijuma. Dakle, ako ih kombinujete sa mlekom, nećete dobiti ovu korisnu supstancu.

Povrće

Svaka druga odrasla osoba pati od blagog stepena nedostatka laktoze – nedostatka enzima potrebnog za razgradnju mlečnog šećera. Obično se to ne manifestuje na bilo koji način, ali ako pijete mleko sa hranom koja izaziva stvaranje gasova, onda se ne može izbeći nadimanje i dijareja. Dakle, ako jedete sveže povrće, nikada ga ne kombinujte sa mlekom, piše Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.