U trendu

Orasi – zdravi koštunjavi plodovi

Orasi su odlična namirnica kojom u obrok možemo dodati hranljive sastojke, zanimljiv ukus i hrskavost. Dostupni su nam tokom čitave godine, a najznačajniji su zbog čuvenog sastojka omega-3.
Drvo na kome rastu orasi odlikuje se lepotom i velikom razgranatom krošnjom. Plod oraha sastoji se od dve polovine koje nalikuju apstraktnom leptiru. Meso oraha je svetlobež boje, a okružuje ga tanka braon kožica. Orahova ljuska je tamnije braon boje i veoma je tvrda.
Zdravstvene koristi
Orah je odličan izvor omege-3. Zato pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sistema, u poboljšavanju kognitivnih funkcija, a ima i antiinflamatorno dejstvo kod astme, artritisa, psorijaze i dr.
Poreklo
U svetu ima mnogo vrsta orahovog drveta, a najpoznatije vrste su engleski, crni i beli orah.
Za ovo drvo se zna nekoliko hiljada godina, a brojne različite vrste imaju i različito poreklo. Današnji engleski orah poreklom je zapravo iz Indije i iz regije oko Kaspijskog mora. Negde u 4. veku nove ere zaslugom drevnih Rimljana uzgoj ove biljke proširen je na evropsko područje. Orah je korišćen za ishranu, kao lek, a služio je kao sklonište i za proizvodnju ulja za lampe.
Crni orah i beli orah rastu u Severnoj Americi u dolini reke Misisipi i u Apalačijskoj oblasti. Ova biljka je odigrala značajnu ulogu u životu američkih starosedelaca – Indijanaca.
Danas, vodeću ulogu u uzgoju i prodaji oraha imaju Sjedinjene Američke Države, Turska, Kina, Iran, Francuska i Rumunija.
Kako odabrati i čuvati orahe
Kada želite da sačuvate neočišćene orahe, birajte one veće težine. Njihove ljuske su deblje i čvršće i samim tim je veća sigurnost da se unutrašnji plod očuva. Tako ih možete ostaviti u frižider ili u zamrzivač, i ako su dobro spakovani, mogu se održati od šest meseci do godinu dana. Orasi su lako kvarljiva biljka, zato ih treba s posebnom pažnjom pakovati. I očišćene orahe možete čuvati u frižideru, i oni mogu biti sveži do 6 meseci, sve dok ih držite na suvom, hladnom i mračnom mestu.
Nekoliko brzih ideja za serviranje

  • Pomešajte sitno iseckane orahe sa običnim jogurtom i javorovim sirupom.
  • Dodajte orahe u jelo od barenog povrća.
  • Orasi su odlični u raznim vrstama kolača, kao deo testa, ili kao dodatak prelivu za palačinke.
  • Dodajte iseckane orahe u salate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.