U trendu

Otkrivena tajna porodice sa najdužim životnim vekom: Evo šta jedu svakog dana

Svi koji žele dug i zdrav život vole da zavire u svakodnevicu onih koji su već ostvarili te želje. Zato stanovnici „plavih zona“ izazivaju veliku radoznalost.

To su oni krajevi sveta u kojima se živi duže, a pritom ostaju i duže zdravi. Jedna od „plavih zona“je na ostrvu Sardinija, gde živi porodica Melis. Nekad su držali čak i Ginisov rekord.

Devet članova porodice zajedno ima 861 godinu što čini prosek od 96 godina. Najstariji ima 109. Novinar Den Bjutner, koji je istraživao ovu pojavu, kaže da oni svakog dana ručaju isto jelo. Uz hleb od beskvasnog testa, jedu minestrone supu od tri vrste pasulja. Uz ručak, pijuckaju i malo crnog vina – nikad više od jedan „deci“, piše lepaisrecna.rs.

Bjutner kaže da je u svakoj „plavoj zoni“ stanovnici redovno jedu jela od pasulja. Istraživanja pokazuju da visok nivo topivih vlakana u ovoj namirnici pomaže snižavanju holesterola i stabilizaciji nivoa šećera. U pasulju i drugim mahunarkama ima i vitamina, proteina, magnezijuma, folne kiseline i cinka.

Za pripremu minestrone supe, na Sardiniji koriste crni luk, šargarepu, paradajz, beli i crveni pasulj, a od začina su obavezni lovorov list, beli luk, crveni ili crni biber i so. Od masnoće, koristi se samo maslinovo ulje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.