U trendu

Ova biljka je spas za krv, vid i kosti, a svi je zanemarujemo

Blitva ne spada u namirnice koje se konzumiraju često, što je velika šteta s obzirom na njeno neverovatno bogatstvo hranjivim materijama.

Zbog toga što sadrži visok procenat vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi, blitva se često preporučuje dijabetičarima. Kako je bogata vitaminom C, blitva je sjajna namirnica i za podizanje imuniteta. Od drugih hranjivih materija, sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin B i mangan. Kada se na to doda i velika količina proteina, celuloze, ugljenih hidrata i biljnih ulja, kojima je blitva bogata, ova biljka postaje prava riznica korisnih nutrijenata koji za vaš organizam čine velike stvari.

Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje toksine i višak vode. Pored toga, ona ubrzavaju i protok hrane kroz crevni sistem i regulišu varenje. Pokazala se efikasnom i u regulisanju varenja i predstavlja odličnu namirnicu za održavanje telesne težine,

Tu nije kraj. Blitva je i odlično sredstvo za čišćenje i jačanje krvi, jer utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv od štetnog holesterola.

Takođe, ova zelena biljka pospešuje izlučivanje urina, štiti sluzokožu tela i ojačava kosti.

Odavno je prepoznato njeno antibiotičko dejstvo, pa je našla svoje mesto i u narodnoj medicini. Često se njeni listovi koriste kao obloge za rane, a čorba od blitve je čest preporuka domaćica za probleme sa bubrezima i bešikom. Sadrži lutein i vitamin A koji smanjuju rizik od bolesti očiju, poput mrene.

Najveći deo hranjivih materija se nalazi u zelenom lišću. Mnoge domaćice kada pripremaju ručak od blitve bacaju njen mesnati koren, što je greška, jer se od njega takođe mogu pripremiti veoma ukusna i zdrava jela. Sve ovo su razlozi da blitvu uvrstite u svoj jelovnik još danas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.