U trendu

Ova hrana razara štitnu žlezdu, a Srbi je obožavaju: Jednu namirnicu posebno eliminišite iz ishrane

Činjenica da se sve češće, posebno mladi ljudi, suočavaju sa nekim od oboljenja štitne žlezde, zabrinjava lekare, a glavi uzrok pronalaze u savremenom načinu života koji je neverovatno stresan. Međutim, ističu da je glavna caka na koji način spremamo hranu. Naravno, postoje i namirnice koje odmah moramo izbaciti iz jelovnika, jer ništa dobro ne donose našem telu.

Kako izgleda štitna žlezda?

Ima oblik leptira i nalazi se u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika. Kada je normalne veličine – nije opipljiva.

Štitna žlezda luči nekoliko hormona i to su:

  • T4 (Tiroksin)
  • T3 (Trijodtironin)
  • Kalcitonin

Utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju kod oba pola, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Poremećaji u radu štitne žlezde sve su češći. Ova veoma važna žlezda koja se nalazi u korenu vrata proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u telu, pa samim tim i poremećaji u njenom radu izazivaju različite probleme.

Neke od bolesti štitne žlezde su:

  • hipertiroidizma
  • hipotiroidizma
  • tiroiditisa
  • Hašimoto tiroiditisa

Dijetetičarka Moli Hembri ističe da hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na tiroidnu tj. štitnu ili štitastu žlezdu, a ono što mnogi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje, prema rečima dijetetičarke, treba da izbegavate ako imate problem sa štitnom žlezdom su one koje sadrže goitrogene.

„Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda“, pojašnjava Hembri.

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove supstance nekuvane biljke iz porodice krstašica, poput brokolija, karfiola, kupusa, ali ni soja ni proso nisu preporučljivi. Dobra stvar je, međutim, da većinu ovih namirnica ne morate da potpuno da izbacite iz ishrane, već ih konzumirate umereno, ali samo ukoliko ih ovako pripremite. Zagrejete ih, kako biste izbegli negativne efekte koje mogu da imaju na tiroidnu žlezdu.

„Zagrevanjem krstašica eliminiše se njihova goitrogena aktivnost. A ako jedete nekuvano povrće iz ove porodice i soju umereno, to ne predstavlja naročitu opasnost po zdravlje štitne žlezde. Ipak, većina dijetetičara savetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane“, pojašnjava dijetetičarka Hembri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.