U trendu

Ova hrana se rado jede u Srbiji, a u SAD je zabranjena

Sjedinjene Američke Države, po mnogima obećana zemlja, i pored visokog nivoa slobode i bogatstva, imaju dosta, blago rečeno, besmislenih propisa. Neke sasvim uobičajene stvari kod nas i u ostatku sveta, u SAD mogu biti zabranjene, a mi ćemo se ovog puta fokusirati na one koje se tiču hrane.

Kinder jaja

Kinder jaje izmišljeno je u Italiji 1972. godine. Reč je o čokoladi u obliku jajeta unutar kojeg se nalazi plastična kutijica s igračkom. Iako je ovaj slatkiš popularan u većini zemalja, uključujući i Srbiju, otkako se pojavio na tržištu, zakonom je zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Punkufer.

Američka vlada zabranila je Kinder jaja upravo zbog igračke u plastičnoj kutiji, koju vidi kao potencijalnu opasnost za malu decu, koja je mogu progutati i ugušiti se. Ne samo da se Kinder jaje ne može kupiti u američkim prodavnicama već će vam biti i oduzeto na aerodromu ako s njim pokušate ući u zemlju.

Konjsko meso

Istraživanja su pokazala da je konjsko meso izuzetno zdravo – bogato je proteinima i gvožđem, a ima nizak procenat masnoća. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije nelegalno jesti konjsko meso, nezakonito je prodati konja za ishranu ljudi.

Neke države poput Teksasa izričito zabranjuju prodaju ili klanje konja koji su namenjeni ljudskoj ishrani. Do zabrane je došlo zbog nekontrolisanog davanja opasnih lekova konjima pre klanja u SAD zbog čega mogu biti opasni i za zdravlje ljudi.

Guščija jetra

Foie gras ili pašteta od guščije jetre dobro je poznati specijalitet francuske kuhinje u kojem se uživa i u Srbiji. No njena je proizvodnja i prodaja u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država, poput Njujorka i Kalifornije, zakonom zabranjena.

Do zabrane je došlo zbog nasilnog načina hranjenja guski. Mlade guske se natrpavaju hranom, najčešće kukuruzom, dok im jetra ne nabubri i do osam puta više od prirodne veličine. Nabubrena jetra potom se koristi za pripremu ove paštete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (2)