U trendu

Ova navika ubrzava starenje mozga, a imaju je skoro svi

Postoji mnogo razloga zašto nije dobro biti neumeren s vinom ili pivom, naročit jer alkohol može biti štetan po zdravlje na različite načine. Međutim, sada bi mogli potpuno da zaboravite na alkohol, ili u velikoj meri, budući da je nedavna studija otkrila da čak i umerena količina alkohola utiče na to da mozak brže stari.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, istraživači su prikupili podatke od 20.965 učesnika, prosečne starosne dobi od 55 godina, piše Eat this. Dok 2.7% uključenih nije pilo alkohol, ostali su pili u proseku 18 jedinica svake nedelje. Da to stavimo u perspektivu, to je otprilike isto kao šest većih čaša vina. Ako više volite pivo, onda će vas zanimati da je to isto kao sedam i po limenki vašeg omiljenog napitka. To se pokazalo previše kada je u pitanju očuvanje zdravlja mozga.

“U najvećoj studiji dosad otkrili smo da je ispijanje više od 7 jedinica alkohola nedeljno povezano s nakupljanjem gvožđa u mozgu. Više gvožđa u mozgu povezano je s lošijim kognitivnim performansama. Akumulacija ovog metala mogla bi biti u pozadini kognitivnog pada povezanog s alkoholom”, rekla je Anja Topivala sa Univerziteta u Oksfordu, koja stoji iza studije, za EurekAlert.

“Istraživači su otkrili da je umereno konzumiranje alkohola povezano s većim nakupljanjem gvožđa u bazalnim ganglijama, grupi regija mozga koje nam pomažu u obavljanju kognitivnih, emocionalnih motornih funkcija. Više doze gvožđa u bazalnim ganglijama bile su povezane s lošijim merama kognitivnih funkcija”, za Eat This, Not That! izjavila je dr. Ema Lang, registrovana nutricionistkinja-dijetetičarka, klinička profesorka na Univerzitetu u Džordžiji i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

“Mozak je vrlo osetljiv na promene u metabolizmu gvožđa. Abnormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, što dovodi do oštećenja neurona i odumiranje ćelija”, kaže Lang, objašnjavajući da ovaj metal u mozgu uzrokuje kognitivni pad.

Saveti za smanjenje unosa alkohola

Ako želite da smanjite količinu alkohola koju pijete kako biste izbegli potencijalno starenje mozga, Lang kaže da biste mogli da “izaberete lagana alkoholna, nealkoholna ili bezalkoholna pića”. Osim toga, “jedna ili dve čaše vode uz svako piće pomoći će u suzbijanju prekomerne konzumacije, kao i izbegavanje konzumiranje alkohola na prazan želudac”.

Međutim, “iako bi neki ljudi mogli da se zabave u zameni svojih alkoholnih pića bezalkoholnim alternativama, onima koji pate ili se oporavljaju od zavisnosti nikako se ne preporučuje da ih probaju jer bi alternative mogle da pojačaju želju za konzumacijom alkohola”. Zaista, Lang primećuje da “zdravstvene posledice ispijanja alkohola i te kako zavise od pojedinca, njegovog zdravstvenog stanja i lekova koje uzima”.

“Ako imate tendenciju prekomernog ispijanja ili primetite da alkohol uzrokuje probleme u vašem životu, preporučili bismo savetovanje i programe oporavka. Vaš lekar primarne zdravstvene zaštite takođe vas može savetovati o odgovarajućim resursima. Ako ne pijete, ne preporučuje se da počinjete”, poručuje za kraj Lang.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar