U trendu

Ova slabo poznata biljka mogla bi da bude nova superhrana, smanjuje brojne rizike

Biljka puna vitamina i polifenola ima veliki broj zdravstvenih koristi.

Kada pomenemo reč superhrana, na pamet nam padaju borovnice, fermentisana hrana, pečurke ili žitarice. To su namirnice pune vitamina, minerala ili antioksidanata za koje se zna da imaju neverovatan broj zdravstvenih koristi.

Sada je studija otkrila još jednu potencijalnu superhranu za koju naučnici kažu da može pomoći u zaštiti od dijabetesa i gojaznosti. Prema istraživanjima, pasji trn, koji se nalazi u nekoliko delova sveta, bogat je prirodnim antioksidansima.

Ove male narandžaste bobice rastu na trnovitim grmovima duž obala severozapadne Evrope i centralne Azije. Međutim, oni se komercijalno uzgajaju u Kanadi od dvehiljaditih.

Bobice i listovi psećeg trna se široko koriste zbog svojih nutritivnih, farmaceutskih i funkcionalnih svojstava. Ulje krkavine je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima E, B i A i polifenolima.

„Dogthorn je jedinstvena kultura sa ogromnim potencijalom“, rekao je autor nove studije Renan Danijelski sa Univerziteta Njufaundlend.

Za svoje istraživanje, naučnici su istraživali polifenole u ​​pasjem trnu. Otkrili su da se nalaze u ovoj biljci i da imaju antiinflamatorno dejstvo i da su korisni za kardiovaskularni sistem. Međutim, pronašli su nekoliko različitih jedinjenja sa povećanom bioaktivnošću u pasjem trnu koji se uzgaja u Njufaundlendu. Ekstrakt trna je pokazao antidijabetički i antigojazni potencijal.

„Buduća istraživanja moraju da se fokusiraju na razumevanje mehanizama iza ovih efekata i dalje eksperimentisanje na životinjskim modelima i ljudima. To bi moglo dovesti do toga da se bobice koriste za lečenje ozbiljnih zdravstvenih stanja“, zaključio je Danijelski, a prenosi index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar