U trendu

Ova zdrava namirnica može da vam “zabetonira” grlo: Evo kako se pravilno konzumira (VIDEO)

Čia semenke mogu da apsorbuju ogromne količine vode i formiraju čvrste grudve u jednjaku

Poznato je da su čia semenke superhrana bogata antioksidansima koja poboljšava varenje i olakšava zatvor, ali ako se konzumira bez tečnosti, može da formira masu “nalik betonu” u vašem probavnom sistemu.

Brojni snimci koji sugerišu kako da konzumirate čia semenke postali su viralni na društvenim mrežama.

“Čia semenke mogu da apsorbuju do 27 puta više od svoje težine u vodi, tako da ih nemojte jesti na suvo ili ćete uskoro morati da posetite gastroenterologa“, rekla je gastroenterolog Vendi Lebret u popularnom TikTok video snimku.

Ona je podelila fotografiju kuglice čia semenki zaglavljene u jednjaku jedne osobe. Da bi izbegli takav incident, savetuje da pijete puno vode dok jedete čia semenke i da ih uvek prvo potopite jer mogu da formiraju gustu masu nalik betonu.

Doktorka se takođe osvrnula na izveštaj iz 2014. godine objavljen u zborniku radova “American Journal of Gastroenterology”, u kojem je detaljno opisan slučaj 39-godišnjeg muškarca sa semenkama u jednjaku.

Pacijent, koji je pritom patio od astme, došao je u bolnicu u Severnoj Karolini požalivši se na probleme sa gutanjem. Otprilike 12 sati pre nego što je zatražio medicinsku pomoć, rekao je lekarima da je progutao kašiku suvih čia semenki. Nalazi su potvrdili da mu je masa tog semena začepila jednjak. Čoveku je na kraju bila potrebna endoskopija da gurne čia semenke u stomak i očisti blokadu.

Ako se ne leči, blokada u jednjaku može dovesti do otežanog gutanja, problema sa disanjem i erozije jednjaka.

Kako konzumirati čia semenke

Pacijenti nikada ne bi trebalo da konzumiraju suve čia semenke. One mogu da apsorbuju mnogo vode i da se prošire i zaglave u jednjaku, posebno ako postoji istorija problema sa gutanjem, kažu autori izveštaja.

Međutim, kada se pravilno koriste, čia semenke su bezbedne. Treba ih mešati sa tečnošću da bi se proširile pre konzumiranja, piše Njujork post, a prenosi objektiv.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar