U trendu

Ovaj napitak je najbolji saveznik za bolje pamćenje, zdraviju kožu i snažnije kosti

Zeleni čaj jedan je od najpopularnijih napitaka koji se konzumira širom sveta već hiljadama godina. Smatra se da ima mnogo zdravstvenih blagodeti za one koji ga redovno piju. Evo pet vrlo korisnih.

Zeleni čaj može poboljšati zdravlje mozga

Jedan od glavnih sastojaka zelenog čaja je kofein. On može da blokira hemijski adenozin i umanji pospanost.

Prekomerna proizvodnja adenozina u mozgu povezuje se s kognitivnim stanjima poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija kofeina može smanjiti rizik od razvoja ovih stanja.

Količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kafi, tako da možete iskoristiti neke od blagodeti kofeina bez neprijatnih nuspojava, poput nervoze.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin, za koju je utvrđeno da pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja pokazuju da kombinacija kofeina i L-teanina poboljšava rad mozga jačanjem radne memorije i pažnje i smanjenjem anksioznosti.

Mala studija iz 2019. godine posmatrala je efekte ispijanja zelenog čaja na rad mozga i došla do zaključka da osobe koje zeleni čaj piju redovno imaju bolje kognitivne funkcije i bolje organizovane delove mozga u poređenju s onima koji ne piju čaj. Pregled 21 studije o blagodatima zelenog čaja iz 2017. godine takođe je utvrdio da je ispijanje zelenog čaja korisno za rad mozga.

Zeleni čaj održava srce zdravim

Utvrđeno je da zeleni čaj igra ulogu u zdravlju srca smanjujući faktore rizika koji uzrokuju bolesti srca.

Visoki krvni pritisak jedan je od najčešćih faktora rizika za srčane bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja značajno snižava sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Veliko istraživanje iz 2006. godine takođe je pokazalo da ljudi koji su konzumirali šest ili više šoljica zelenog čaja dnevno, u poređenju s onima koji su konzumirali manje od jedne nedeljno, imaju 33 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Zeleni čaj pomaže u snižavanju holesterola

Katehin je glavna komponenta zelenog čaja. Katehini su prirodni antioksidansi koji deluju antioksidativno i protivupalno. Smanjuju nivo holesterola smanjenjem apsorpcije holesterola u telo.

Analiza 14 studija iz 2011. pokazala je da je pijenje prosečno dve šoljice zelenog čaja dnevno tokom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem nivoa LDL holesterola, poznatog i kao loš holesterol, jer može uzrokovati nakupljanje naslaga na arterijama, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Zeleni čaj koristan je za zdravlje kostiju

Zeleni čaj takođe pomaže da vaše kosti budu zdrave i jake. Istraživanja pokazuju da može pomoći u lečenju i prevenciji osteoporoze, stanja zbog kojeg su kosti slabije i sklonije lomovima.

„Listovi čaja sadrže fluor, koji bi mogao da uspori osteoporozu, kao i korisna jedinjenja poput flavonoida i fitoestrogena“, kaže doktorka Melinda Ring za Insider.

Zeleni čaj održava kožu zdravom

Ispijanje zelenog čaja ili lokalna upotreba ima brojne prednosti za vašu kožu.

Zeleni čaj sadrži mikronutrijent nazvan epigalokatehin galat (EGCG) koji, prema nekim istraživanjima, sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oštećenja uzrokovana boravkom na suncu. Takođe pojačava hidrataciju kože, zadržavanje vlage i sprečava stvaranje bora.

Kada se koristi lokalno, katehin, polifenol u zelenom čaju, pomaže smirivanju upaljene kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.