U trendu

Ovaj napitak piju za dugovečnost u Švedskoj, a doživeo je bum i u Srbiji

Mleko pa još i od krompira!

Švedska firma lansirala je najnoviji hit na tržištu – mleko od krompira. Cena? Nije ništa manje nego 3 do 5 evra po litru. Mleko od krompira je takođe i odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.

Inače, recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu “emulziju od krumpira”. Mleko se prodaje u tri varijante: original, barista i nezaslađeno.

Proizvođači tvrde da je ovo mleko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu. Mleko od krompira sadrži i manje šećera i masnoća, i ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Kako da sami napravite mleko od krompira?

Ogulite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema (po želji).

Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i stavite u posudu.

Čitav proces pogledajte u videu:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.