U trendu

Ovaj orašasti plod je broj jedan za snižavanje holesterola, kaže nova studija

Već znamo da orašasti plodovi imaju mnogo zdravstvenih prednosti, kao što su poboljšanje zdravlja arterija, snabdevanje organizma esencijalnim mineralima i potencijalno smanjenje upale.

Povrh svega, utvrđeno je i da orašasti plodovi pomažu u poboljšanju nivoa holesterola, što može popraviti celokupno zdravlje. A prema novoj studiji koju je sproveo Univerzitet Georgia Athens, koje je objavljeno u Journal of Nutrition, pekan orasi imaju sposobnost poboljšanja ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida, posebno kod ljudi s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Studija je trajala osam nedelja, a u njoj su učestvovale 52 osobe, podeljene u tri grupe. Prva grupa hranila se uobičajeno, a uz to su unosili 470 kalorija pekan orasima. Druga grupa jela je i više pekan oraha kako bi nadomestili uobičajeni unos kalorija, dok je treća delovala kao kontrolna grupa  i nisu uopšte konzumirali pekan orahe.

Nakon dva meseca i prva i druga grupa zabeležile su smanjenje holesterola lipoproteina ne-visoke gustine, triglicerida i holesterola lipoproteina niske gustine („lošeg“ holesterola).

Profesor i jedan od autora studije, Džjemi Kuper, rekao je za USA Today da čak i najmanje smanjenje holesterola može uticati na rizik od koronarne bolesti srca.

Zdravstvene prednosti pekan oraha

Dokazano je da orašasti plodovi uopšteno imaju brojne zdravstvene prednosti zbog zdravih masti, aminokiselina, vitamina E, kalijuma i visokog sadržaja vlakana, što bi moglo biti moguće objašnjenje za nalaze ovog istraživanja.

Iako još treba učiti o pekan orasima i njihovom efektu na holesterol i zdravlje srca, znamo da oni mogu biti glavni dio zdrave ishrane koja poboljšava holesterol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.